fbpx

Zihin Ve Beden Bağlantısı Nedir? Sağlığımızı nasıl etkiler?

Zihin ve beden ayrı değildir; bir bütündür! Birini etkileyen diğerini de etkiler. Düşüncelerimiz, duygularımız, inançlarımız ve tutumlarımız biyolojik işleyişimizin tamamını olumlu veya olumsuz etkileyebilir. Ve bu zihin-beden bağlantısının en büyük kanıtıdır. Peki nedir bu zihin-beden bağlantısı? Bu bağlantıyı nasıl bulacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin 😊

Zihin-Beden Bağlantısı Tam Olarak Nedir?

Zihniniz, bedeninizin sağlık durumunu olumlu veya olumsuz etkileyebilir. Öte yandan, fiziksel olarak ne yaptığınız, ne yediğiniz, ne kadar yorulduğunuz gibi durumlar zihinsel durumunuzu olumlu veya olumsuz etkilemektedir. Optimum sağlık; zihninizin, fiziksel bedeninizin ve ruhunuzun dengede olmasını gerektirir. Bu, zihniniz ve bedeniniz arasında çok karmaşık bir ilişki ile sonuçlanır. Gelin biraz daha detaya inelim.

Beyin ve çevresel sinir sistemi, endokrin sistem ve bağışıklık sistemi, vücudumuzun tüm organları ve sırayla sahip olduğumuz tüm duygusal tepkiler ortak bir kimyasal dili paylaşır ve sürekli birbirleriyle iletişim halindedir. Zihin ve beden bağlantısının farkındalığı aslında yeni bir şey değildir. Yaklaşık 300 yıl öncesine kadar dünyadaki hemen hemen her tıp sistemi binlerce yıl boyunca zihin ve bedeni bütünsel olarak ele aldı. Ancak 17. Yüzyılda Batı dünyası zihni ve bedeni iki ayrı varlık olarak görmeye başladı. Bu görüşe göre beden değiştirebilir ve bağımsız parçalarla tanımlanmış, zihinle hiçbir bağlantısı olmayan bir makine gibi görüldü. Bu batılı bakış açısı; uyguladığı ve geliştirdiği cerrahi operasyonlar, travma bakımları, ilaçlar ve devamlı geliştirdikleri modern tıp uygulamaları ile kesin faydaları olduğunu topluma benimsettiler. Bununla birlikte insanların duygusal ve ruhsal yaşamına yönelik bilimsel araştırmaları önemli ölçüde azalttılar. Bu da doğuştan gelen kendi başımıza iyileştirme yeteneğimizi unutturdu.

20.yüzyıla yani günümüze geldiğimizde de bu görüş yavaş yavaş değişmeye başladı. Araştırmacılar zihin-beden bağlantısını daha derinden incelemeye ve beden ile zihin arasındaki karmaşık bağlantıları bilimsel olarak göstermeye başladılar. Kapsamlı araştırmalar ile yoga, meditasyon, farkındalık eğitimi ve diğer zihin-beden uygulamalarının tıbbi olduğu kadar ruhsal ve zihinsel faydalarını da kanıtladılar.

Şimdi Kaydol!https://www.yogishand.com/urun/200-saat-yoga-uzmanlik-programi-ryt-200

“Zihin” tam olarak ne anlama gelmektedir?

“Zihin”in beyinle eş anlamlı olmadığını anlamak önemlidir. Zihin; düşünceler, duygular, inançlar, tutumlar, travmalar ve görüntüler gibi zihinsel durumlardan oluşur. Beyin ise bu tür zihinsel durumları deneyimlememizi sağlayan ve tepki mekanizmasını harekete geçiren donanımdır.

Zihinsel durumlar tamamen bilinçli veya hatta bilinçsiz olabilir. Neden tepki verdiğimizin farkında olmadan durumlara duygusal tepkiler verebiliriz. Her zihinsel durum, fiziksel bedende olumlu veya olumsuz bir etki olarak hissedebilen, kendisiyle ilişkili bir fizyolojiye sahiptir. Örneğin, zihinsel kaygı veya korku durumları, stres hormonları üretmemize neden olur. Çeşitli zihin-beden terapileri, zihinsel durumların daha bilinçli hale gelmesine odaklanır. Bu artan farkındalığı da kullanarak, zihinsel durumları daha iyi, daha az yıkıcı bir yöne yönlendirebiliriz.

Yoga ve Meditasyon Zihin-Beden Bağlantısını Nasıl Olumlu Etkiler?

yoganın faydaları

Yoga ve meditasyon üzerine yapılan araştırmalar zihin, beden ve ruh arasnındaki bağlantıları da araştırmaya itti. Araştırmalar ile yogada yapılan odaklanmış hareket ve nefes almanın “Vagus Siniri” yoluyla gevşeme tepkisini (dinlen ve sindir tepkisi) harekete geçirdiğini kanıtladı. Özetle korku veya kaygı halinde sinir sisteminiz sizi dövüş ya da kaç tepkisinden dinlen ve sindir tepkisine taşıyarak duygusal esenliği artırır. Yoga, beyinde zihni rahatlamaya yardımcı başlıca nöroileticiler olan GABA (Gama-Aminobütrik Asit) seviyelerini artırır.

Yiyeceklerin Ruh Halimize Etkisi: Beslenme Zihin-Beden Bağlantısını Nasıl Etkiler?

Vücudumuza giren her şey, zihnimizi ve zihinsel sağlığımızı etkiler. Ne yediğimiz, zihinsel sağlık sorunlarını önleme veya tersine çevirme gücüne sahiptir. Ayrıca, belirli besinler zihinsel ve duygusal esenlikte ölçülebilir olumlu sonuçlarla ilişkilendirilmiştir. Bunlara ek olarak; zihin-beden bağlantısı, beyin ve bağırsak arasındaki iletişimde de kendini gösterir. Duygularınızı kontrol eden veya dengeleyen başlıca hormonlardan biri olan serotoninin yaklaşık %95’i gastrointestinal sistemde (ağızdan anüse kadar olan tüm organlar) üretilir. Bu yüzden tıpta, enterik sinir sistemi (ağızdan bağırsağa kadar uzanan sinir sistemi) ikinci beyin olarak adlandırılır. Bu sistem bağırsak duvarlarına gömülü yaklaşık yüz milyon nöron ve nöron kılıfından oluşur. Kısacası bilgi bağırsaktan beyne veya beyinden bağırsağa gider. Sonuç olarak araştırmacılar şöyle diyor; bağırsakta kötü bakterilere sahip olan kişilerin kaygı ve depresyonda olma olasılıkları, iyi bakterilere sahip olanlardan daha yüksektir. Örneğin çok sinirlendiğinizde midenize vuran ağrıları düşünün 😊

Beden, Duyguyu Hisseder

Üzüntü, sevinç veya öfke gibi duygusal durumlar yaşadığınızda, vücudunuzun farklı bölgelerinde fizyolojik duyumlar meydana gelir. Öfke, korku, suçluluk, kaygı, üzüntü, kıskançlık veya stres gibi duygular bedende kendini gösterebilir; dengesizliğe ve hastalığa katkıda bulunabilir. Örneğin çok stresli veya gergin bir günün ardından baş ağrılarınız olması gibi…

İnandığınız Şeyler Hastalığa Yol Açabilir

İnanç ve fiziksel duyumların etkileşimini deneyimlemenin yaygın bir yolu, kronik ağrılardır. Özünde ağrı, deneyimlediğiniz fiziksel duyumların, hissetmeye meyilli olduğunuz duyguların ve acının ortak birleşimidir. Duygusal ıstırap, fiziksel acı ve diğer duyumlar sinir sisteminde aynı baskıyı uygularlar. Örneğin öfke veya güvensizlik duyguları, kalbin düzenli atışını ve nefes akışını bozabilir.  Bu durum, sempatik sinir sisteminin bir tehditle karşı karşıya kaldığında olduğu gibi huzursuzluk ve acı hissi yaratarak harekete geçmesini sağlar. Diğer bir örnek; yapılan araştırmalara göre, asosyal kişilerin kardiyovasküler ve diğer sağlık sorunlarına sahip olma olasılığı, tutarlı ve destekleyici ilişkilere sahip olan kişilerden daha fazladır. Bu nedenle toksik duyguların birikmesini önlemek için mevcut ve farkında olmanız gerekir.

Bütünsel Sağlık Oluşturmak İçin 4 Zihin-Beden Bağlantısı Uygulaması

Gelelim zihin-beden arasındaki bağlantıyı nasıl kuracağınıza… Bu uygulamaların bazıları belki de hepsi için bir profesyonel eğitmenden veya uzmandan yardım almanız gerekebilir. Ancak yine de evinizde veya ofisinizde aklınıza geldiğince bu basit zihin-beden bağlantısı egzersizlerini uygulayabilirsiniz.

yoga

1. Farkındalık Meditasyonu

Farkındalık meditasyonu, her zaman yapabileceğiniz ve fazla zamanınızı almayan bir yöntemdir. Bu yöntemde sadece gözlerinizi kapatarak nefesinize dikkat etmeniz ve bulunduğunuz ana odaklanmanız gerekir. Dikkatiniz dağılırsa, şimdiye dönün. Farkındalık meditasyonu, odaklanmanıza ve dikkat dağıtıcı düşünce ve duyguları ortadan kaldırmanıza, aynı zamanda da biraz sakinleşmenize yardımcı olur. Bu yöntem zamanla zihninizin ve bedeninizin daha iyi hissetmesini sağlayacaktır.

2. Kundalini Yoga ve Çakra Yoga

Kundalini yoga ve çakra yoga uygulamaları hem zihin, beden ve ruh bütünlüğünü sağlarken, diğer taraftan enerji kanallarını açarak sizi şifalandıracaktır. Ayrıca bunu düzenli yapmanız çakralarınızı ve enerjinizi devamlı dengede tutmanızı, bu da zihin, beden ve ruh sağlığınızın devamlı dengede olmasını sağlayacaktır.

Mantar Yoga Mat ve Blok Seti
3. Nazik Hareket

Yoga ve Tai Chi’de ki nazik asanalar, harika zihin-beden bağlantısı uygulamalarıdır. Bunları düzenli bir şekilde sabah veya akşam egzersiz rutinlerinize eklemenizi tavsiye ederiz.

4. Aşamalı Gevşeme

Aşamalı gevşeme dediğimiz yöntem; çeşitli kas gruplarını sıkılaştırmaya ve ardından gevşetmeye odaklandığınız bir tekniktir. Bu teknik meditatif uygulamalar ve nefes egzersizleri ile birleştirilirse derin bir zihinsel ve fiziksel rahatlamayı getirecektir. Düzenli yapılması da dengede tutacaktır.

Zihnin Vücut Üzerindeki Rolü

Zihinsel ve duygusal sorunlar, fiziksel hastalıkların gelişimi ile ilişkilidir. Bu yüzden birçok doktor kanser, kalp rahatsızlıkları ve bağışıklık sistemini çökertme ihtimali olan ciddi rahatsızlarda hastaların mutlaka stresten uzak durmasını söyler. Tüm hastalıkların tahminen %95’i stresten kaynaklanabilir veya şiddetlenebilir. Yapılan bir araştırma; yüksek stres düzeyine sahip bireylerin soğuk algınlığına yakalanma olasılığının çok daha yüksek olduğunu kanıtlamıştır. Bununla birlikte hiper tansiyon ve ülser gibi hastalıkların ise stres kaynaklı olduğu modern tıp tarafından da kabul edilmektedir. Depresyonun ise kalp rahatsızlıkları, diyabet ve felç gibi bir dizi rahatsızlığı tetiklediği modern tıp tarafından kabul edilen diğer bir gerçektir. Bu yüzden zihninizde olan her şey bedeninizi de etkiler.

Bedenin Akıl Üzerindeki Rolü

Çeşitli zihinsel dengesizliklerin yönetilmesinde fiziksel aktiviteler en büyük yardımcıdır. Örneğin düzenli olarak spor yapanların depresyona girme olasılığı yapmayanlara göre çok düşüktür. Bunun nedeni; düzenli egzersiz yapan kişilerin vücutlarındaki oksijen ve endorfin seviyeleri yüksektir. Bu da onların daha zinde ve uyanık olmasını, daha fazla enerjiye sahip olmasını sağlar. Bununla birlikte düzenli egzersiz yapan kişiler üzerinde yapılan birçok araştırma iyi bir hafızaya ve daha fazla olumlu duyguya sahip olduklarını kanıtlamıştır.

Yoga, meditasyon ve diğer gevşeme egzersizlerinin stresi, depresyonu ve hatta uyku problemlerini hafiflettiği de birçok araştırma tarafından kanıtlanmıştır. Özellikle son yıllarda Alzheimer hastalarına meditasyon uygulamalarının verilmesi de buna bir örnektir. Aynı zamanda yukarıda bahsettiğimiz gibi vücudunuza giren yiyecekler, zihinsel durumlarınızı da etkiler. Sağlıklı yiyecekleri ölçülü şekilde yemek, duygusal refahı artırırken; obezite gibi zihinsel rahatsızlıklarla ilişkilendirilen birçok fiziksel sorunu da azaltabilir. Bu yüzden zihninize hükmetmek için bilinçli yiyin, doğru tüketim yapın, egzersizleri ihmal etmeyin ve düzenli uyuyun.

Zihin, beden ve ruh bir bütündür. Asla parçalanamaz. Birinde ne varsa diğerinde de o olur. Zihin, beden ve ruh bütünlüğünüzü keşfetmek demek özbenliğinizi keşfetmek demektir. Özbenliğiniz sevgidir ve şifadır.

Namaste 🙏Sevgiyle

Zihin Ve Beden Bağlantısı Nedir? Sağlığımızı nasıl etkiler?” için bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir