fbpx

7 Ana Çakra Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Bedenimiz, varlığımızın sadece %1’dir. Geriye kalan %99’luk kısmını maddi bedenimiz dışında enerji bedenimiz oluşturmaktadır. Yoganın ileri üstadları da aynı şekilde insanın görünen fiziksel varlığı ötesinde daha güçlü, duyarlı ve etkin bir bünyeye sahip olduğunu belirtirler. Kan nasıl bedenimizde dolaşarak hayati faaliyetlerimizi dengede tutuyor ise enerji de aynı şekilde bu bedenimizde dolaşır. Enerjimiz doğru bir şekilde akmadığında hem ruhsal hem de fiziksel hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Çakra merkezleri bu enerji kanallarının ana kaynaklarıdır. Haydi 7 ana çakra nedir birlikte öğrenelim.

7 ana çakra nedir

İşte bu enerjini akışını doğru bir şekilde sağlayan noktalar ise çakralardır. Çakralar bedenimizin her yerinde bulunmaktadır. Avuç içinde, diz kapağında, dirseklerde… Ancak ana çakraların merkezi omurgamız boyunca bir hat gibi sıralanmıştır. kafamızın tepesinde pozitif bir enerji akımı varken omurga kemiğinin alt boğumu yani kuyruksokumunda negatif bir enerji akımı bulunur. İşte bu iki kutup arasında dolaşan enerji akışı da yaşamdır. Yaşam gücümüz olan bu ana çakra merkezlerini gelin birlikte inceleyelim:

7 ana çakra nedir
Muladhara Çakra (Kök Çakra):

Kuyruk sokumunun tam ucunda üreme organları ile makat arasında yer alır. Bacak arasından toprağa kadar açılan enerji merkezidir. Dünya enerjisinin bedene girişini sağlayarak hayatta kalma isteğimizin kaynağıdır. Bu çakrayı korku kapatır. Dört taç yapraklı çakra olarak bilinen kök çakra eğer dengede ise hayat enerjimiz yüksek, sevecen ve paylaşıma açık biri oluruz.
Renk: Kırmızı
Element: Toprak
Etkilenen Salgı Bezi: Böbrek Üstü Bezleri (Adrenalin)

Swadhistana Çakra (Sakral Çakra): 

Göbek deliğimizin iki parmak altında yer alan turuncu renk bu çakra, yaratıcılığımızı, iştahımızı ve cinselliğimizi besler. Özetle zevk çakramızdır. Bu çakra dengede ise yaşamdan haz alırız. Sosyal ve zihinsel faaliyetlerimizden, cinsel yaşamımızda yaptığımız her şeyden mutluluk duyabilmemizi bu çakranın açık olması sağlar.
Renk: Turuncu
Element: Su
Etkilenen Salgı Bezi: Cinsel salgı bezleri

Manipura Çakra (Solar Pleksus Çakra):

On taç yapraklı çakra olarak bilinen manipura, göbek deliğimizin iki parmak üstünde yer almaktadır. Güneş enerjisinin karın yolu ile bedene girip yayılmasını ve güçlenmesini sağlar. Bu çakra, öz benliğin çıkış noktasıdır. Güç, cesaret, özgüven kaynağıdır. Dengeli olması farkındalıklı, güçlü ve saygılı bir yaşamı getirir.
Renk: Sarı
Element: Ateş
Etkilenen Salgı Bezi: Pankreas

Anahata Çakra (Kalp Çakrası):

Göğüs kafesimizin tam ortasında kalbin yanında yer almaktadır. Gerçek sevginin ikamet ettiği yerdir. Bu çakranın dengede olması demek gerçek sevgiyi hissetme, huzur ve evren ile uyum içinde olmak demektir.
Renk: Yeşil
Element: Hava
Etkilenen Salgı Bezi: Timüs

Vishuddha Çakra (Boğaz Çakrası):

Adından da anlaşılacağı üzere boğazın tam ortasında yer alır. Düşüncelerin eyleme dönüşmesiyle ilişkilidir. Konuşmak, çizmek, yazı yazmak hatta dans etmek bile bu çakranın enerjisinden gelir.  İletişim gücünün kaynağı olup aynı zamanda kendimizi en iyi şekilde ifade etmemizi sağlamaktadır. Bu çakra dengeli olduğunda yaşamanın güzelliğini hissederiz.
Renk: Mavi
Element: Eter
Etkilenen Salgı Bezi: Troid ve paratroid bezleri

Ajna Çakra (Üçüncü Göz Çakrası):

Diğer adıyla “Alın Çakrası” olan bu çakra, iki kaşın ortasında yer almaktadır. Sezgi ve içgörü gibi manevi düzeydeki duyguları yönetir. Evrensel bilgi akışının kaynağıdır. Dengede bir Ajna Çakrası bu dünyanın bile ötesindeki gizemi ve evrendeki bağlantıları görmemizi sağlar.
Renk: Çivit
Element: Işık
Etkilenen Salgı Bezi: Hipofiz bezi

7 ana çakra nedir
Sahasrara Çakra (Taç Çakra):

Bin taç yaprağı olan taç çakrası, başımızın tepesinde bulunur. Başımızın üzerinden gökyüzüne doğru uzanan enerji sütunudur. En spiritüel çakra olan Sahasrara, uyanışın en üst noktasını temsil etmektedir. Dengede ise kendini ve evreni bir kılarsın, farkındalığın en üst seviyesine ulaşmış olursun. Varlığımızın muhteşemliğini ve sonsuzluğunu keşfedebileceğimiz ilahi boyutun anahtarıdır.
Renk: Mor
Element: Ruh
Etkilenen Salgı Bezi: Epifiz Bezi

ÇAKRALAR NASIL AÇILIR VE DENGELENİR?

7 ana çakra nedir

Artık 7 ana çakra nedir biliyoruz. Peki nasıl dengeleyeceğimizi biliyor muyuz? Çakralar, yoga ve meditasyon yaparak açabilir ve dengeleyebiliriz. Çünkü yoga ve meditasyon özbenliğimizin ve bedenimizin bir olup gerçek kendimizi tanımamızı sağlayarak enerjimizi keşfetmemizi ve kullanmamızı sağlar. Yoga ve meditasyonun belli teknikleri ile bu çakraları açmak ve dengelemek mümkündür. Kısaca çakraları dengeleme üzerinden geçersek;

Yedinci Çakra Sahasrara’yı devre dışı bırakıp diğer altı çakrayı birbiriyle eşleştiririz. Eşleştirme
1 ile 6
2 ile 5
3 ile 4
şeklindedir. Bir elimiz birinci çakrada iken diğer elimiz altınca çakraya koyarak birkaç dakika bu şekilde kalıyoruz. Böylece çakra merkezlerinin birbirleriyle enerji akışını dengelebiliyoruz.  Bunu diğer eşitlediğimiz çakralarda da aynı şekilde uygulayabiliriz.

Çakralarda 1 ve 6 dengelendiğinde maneviyatımız ve maddiyatımız 
2 ve 5 dengelendiğinde düşüncelerimiz ve iletişim gücümüz
3 ve 4 dengelendiğinde de ben biz duyguları aktifleşir.

Her bir çakrayı önümüzdeki yazılarımızda detaylı bir şekilde ele alacak ve bu çakraları açmak için gerekli uygulamalardan bahsedeceğiz. Bizi takipte kalın 😊

7 Ana Çakra Nedir? Özellikleri Nelerdir?” için 4 yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir