Stres Yönetimi, İş Hayatı ve Dengeyi Bulmak
Bu haftaki OmSiva Yoga blog yazısı köşemizi satış 4.0 kitabının yazarı, çok sevdiğim dostum bir yandan da işimi geliştirmem konusunda verdiği eğitimlerle sevgili hocam Koray İnan’ın Endüstri Radyo’da yapmış olduğu programa ayırmak istedim. Stres yönetimi, iş hayatında stres, stresin günlük yaşantımıza etkileri ve dengeye gelmenin yollarına da değindiğimiz keyifli bir sohbet oldu.
Program öncesinde her ne kadar heyecandan titriyor olsam da sevgili Koray İnan’ın sıcak ve neşeli tavrı sayesinde çok keyifli dakikalar geçirdiğimiz bir sohbetin içinde buldum kendimi.
Program içerisindeki her şeyi yazmam mümkün değil ancak sadece bir kaç ana başlığı sizin için toparladım. Yazının devamına geçmeden önce sesli olarak dinlemek isteyenler için aşağıdaki görsele tıklayarak program kaydına ulaşabilirler. Keyifli dinlemeler…
–İş hayatındaki en önemli konu stres yönetimi. Yoganın iş yaşamı için çalışanlara faydaları nelerdir?
Strese sebep olan birçok etken bulunmakla beraber, iş hayatının strese etkisinin azımsanamayacak derecede olduğunu biliyoruz. Rekabetçi ve yoğun olan iş ortamı, birim zamanda daha fazla çalışmayı gerektiriyor.
Hepimiz farklı iş alanlarında çalışıyoruz. Kimimiz masa başından kalkacak zaman bulamazken, kimimiz de oradan oraya koşturup programını yetişmeye çalışırken oturmaya fırsat bulamadan günü tamamlıyor. Bu tempo ve stres maalesef sağlık sorunlarını da doğuruyor. Araştırmalar, en sık görülen meslek hastalıklarının bel ağrısı, bel fıtığı, boyun fıtığı gibi kas-iskelet sistemi hastalıkları; tansiyon, ritim bozuklukları gibi dolaşım rahatsızlıkları; zihinsel ve davranışsal bozukluklar, öfke patlamaları gibi psikolojik rahatsızlıklar olduğunu gösteriyor.
Stresle karşı karşıya kaldığımızda genellikle kaç ya da savaş tepkisi yaratırız. Bu, korktuğumuzu, kızdığımızı, kaçma arzusunu veya hiç tepki veremediğimizi hissettiğimiz zamandır. Bedenimizde bu tepkiler ile ilişkili iki sistem bulunmaktadır. Parasempatik ve Sempatik sinir sistemleri, otonom sinir sisteminin iki dalıdır.
SNS:
Sempatik sinir sistemi (SNS) doğal bir işlevdir. Sağlığımızı tehdit eden bir tehlike olduğunda, güvenliği bulmamızı sağlamada kilit bir rol oynar. Ancak aşırı uyarıldığında anksiyete, panik, ajitasyon, bunaltıcılık ve aşırı uyanıklık gibi semptomlar doğurur. Sonuçlar ise yüksek kortizol seviyeleri ve kronik stres olarak karşımıza çıkar.
PSNS:
Parasempatik sinir sisteminin (PSNS) uyarıldığı anlar ise kendimizi sakin, toplanmış, rahat hissettiğimiz zamandır. Elbette her daim parasempatik durumda da kalamayız, yoksa hepimiz kendimize bakmayı ve yaşamdan zevk almayı unuturuz.
Bedenimizde her iki sistem de vücudun çeşitli işlevleri için birlikte çalışır.
Vücudumuz dengede olmayı arzular. Yoga, sinir sistemini düzenlemeye yardımcı olan bir uygulamadır. Yoga, zihnimizi ve vücudumuzu sinir sistemimizde sağlıklı bir denge bulması için eğitir. Modern günlük yaşamımız genellikle sempatik sistemimizi uyaran şeylerle doludur (savaşmak veya kaçmak). Bu nedenle, parasempatik sistemimizin aktivasyonu yoluyla sistemi düzenlemeye yardımcı olacak yöntemlere sahip olmalıyız.
Yoga uygulamalarından nefes teknikleri sakinleşmeye ,odaklanmaya , duygu ve düşüncelerimizi kontrol etmeye daha sağlıklı insan ilişkileri kurmaya yardımcı olurken asanalar yani yoga pozları gün içerisindeki hareketsizliği dengelemeye ve sağlıklı bir bedene kavuşmaya yardım eder.
Gevşeme teknikleri belirli kas gruplarının aşırı efor harcadığı durumu stabil hale getirmeye yararken; içe dönüş, odaklanma ve meditasyon çalışmaları fiziksel ve zihinsel yorgunluğu gidermeye, daha güçlü bir hafızaya, keskin bir zekaya ve daha özgüvenli bireyler olmamıza yardımcı olur.
–Nefesin yogadaki önemi nedir ve strese karşı nasıl bir etkisi vardır?
Acıtıcı ve kabul edilmesi zor olan gerçek şudur ki stres kendi yarattığımız bir katildir. Çağımızın birçok hastalığı stres kaynaklıdır. Kişinin zihinsel ve fiziksel sağlığını etkileyen en önemli etmenlerdendir. Araştırmalar göstermektedir ki bozuk nefes alışkanlıkları strese sebep olmaktadır.
Aslında hayatımızda çok net bir Süper Stres Kovar vardır ki o da NEFES! Bedava ve her an her yerde uygulanabilir.
Bilimsel yönden baktığımızda beyindeki oksijen seviyesi sinir taşıyan serotonin seviyesiyle bağlantılıdır. Serotonin bizde farkındalık yaratıp canlı tutan ve alarmda olmamızı sağlayan hormondur. Beyninizdeki serotonin seviyesini solunumunuzu kontrol ederek kontrol altında tutabilirsiniz. Gereğinden fazla serotonin öfke, gerginlik ve strese sebep olur. Serotonin seviyesini düzenlemek ve fazlalık seratonini aşağı çekmek, beynin sezgilere açık olmasına izin verir, nonlinear aktivitelerin daha yumuşak akmasını sağlar.
–Yoganın İlişki Yönetimine Etkisi Nedir?
Kişisel ilişkileri geliştirmenin en iyi yolu, hem kendimizi, hem de karşımızdaki kişiyi daha iyi anlayabilmektir. Birbirimizin farklılıklarına anlayış göstermeyi öğrenirsek, ilişki içinde yaratacağımız olumlu ya da olumsuz etkiyi de daha iyi anlayabiliriz. Peki bunu nasıl yapacağız?
Sağlıklı İlişkilerin sağlıklı bireyler arasında kurulduğunu unutmamamız gerekir. Bir insan ancak; fiziksel, akılsal, ruhsal ve sosyal açıdan sağlıklıysa o kişiye sağlıklı demek mümkün olabilir. Yoga bunu bütünsel olarak sağlamaktadır ve yoganın bu bakış açısı,”bütünsel yoga anlayışı” olarak bilinmektedir.
Yoga uygulamalarını düzenli olarak yaptığınızda vücudunuzdaki hormon seviyeleri dengelenir ve ruh halinizdeki çalkantıları önleyebilirsiniz. Vücut ve zihin farkındalığınızı gitgide artırdığınızda yaşamınızdaki sorunlarla ve stres kaynaklarıyla çok daha rasyonel bir şekilde yüzleşebilir ve sizi mutlu eden kişilere ya da aktivitelere yönelebilirsiniz. Yani sorunlarla başa çıkabilmeyi öğrenirsiniz.
Kısacası, kendinize rehberlik etmek için aradığınız motivasyonu ve bilgeliği yoga sayesinde kazanmanız mümkün. Stres yönetimi, özgüven, iletişim kurma, güven kazanma ve bunlara benzer konularındaki sorunları kendinizi daha yakından tanıyarak aşabilir, kendinizi anlayarak uyandığınız her yeni günün tadını dilediğinizce çıkarabilirsiniz.
Sevgiyle Kalın..
Nadiye Gülkan Türkdoğru / İstanbul