Patanjali’nin Yoga Sutraları : BİLGELİĞİN 5 ANAHTARI
Patanjali’nin Yoga Sutraları, birçok uygulayıcı ve öğretici tarafından yoga felsefesi ve pratiği için kesin rehber olarak saygı duyulan ikibin yıllık bir metindir. Sutralar, gerçekliğin doğasını, iç huzuru ve mutluluğu elde etmenin yollarını anlatan 196 kısa özdeyişten oluşur. Bu sutraların birinde, Patanjali bilgelik kazanmanın beş anahtarını sunar:
- İnanç
- Güç
- Farkındalık
- İçgörü
- Zihin Dinginliği
Gelin birlikte Patanjali’nin beş iç niteliğini inceleyelim.
Patanjali’nin 5 İç Niteliği
1. İnanç (Sraddha): Burada inanç kelimesinin anlamı yoga uygulamalarımızda yol kat ederken ve geliştirirken kazandığımız deneyimlere dayanan içsel bir yön duygusudur. Sraddha ile pratik yaptığımızda her defasına daha derine doğru çekildiğimizi hissederiz.
2. Güç (Virya): Sanskritçe’de güç anlamına gelen kelime, Virabhadrasana (Savaşçı Duruşu) ve Supta Virasana (Sırtüstü Kahraman Duruşu) kökü olan vira olarak geçer. Yogada, ruhsal bir “savaşçının” gücü, bağlılığa ve yürekten çabaya dayanır. Gücü, doğruluk ve amaç duygusundan kaynaklanır.
3. Farkındalık (Smriti): Smriti genellikle bilinç olarak tercüme edilse de Swami Prabhavanda bunu yerinde bir farkına varma olarak tanımlamıştır. Dağınık düşüncelerimizi ve yarı unutulmuş deneyimlerimizi yeniden topladığımızda veya onları tek bir odak noktasına yönlendirdiğimizde, bilinçli yaşam olarak bilinen sürekli bir farkındalık durumu geliştirebiliriz.
4. İçgörü (Prajna): Prajna’nın yüksek bilgeliği düşünceden değil, sezgiden veya anlayıştan kaynaklanır. Asanadan meditasyona kadar tüm yoga uygulamalarımızın ve farkındalığımızın her seviyesine nüfuz edene ve doğamızın bir parçası olana kadar bilgiyi inşa etmemize, şifalandırmamızı ve somutlaştırmamıza yardımcı olur.
5. Zihin Dinginliği (Samadhi): Samadhi, yoganın nihai hedefi olsa da, aynı zamanda bir süreç, sürekli bir zihinsel odaklanma ve derin düşünme uygulamasıdır. Bu yolculuk, dengeli ve rahat bir asanada birkaç bilinçli nefesle başlar. İlk başta, dinginlik ve derin düşünme anları kısaca ve gelişigüzel ortaya çıkar. Farkındalığımızı içe çekmeyi ne kadar çok uygularsak bu kısa deneyimler o kadar önemli ve özel hale gelir ki dakikalarca hatta saatlerce uzayabilir.
Bu 5 İç Nitelik Ne Kazandıracak?
Patanjali, öğrencilerin yoganın nihai hedefi olan Samadhi’ye ulaşmak için bu dört özelliğe ve erdeme ihtiyaç duyduğuna inanıyordu. İnancın, gücün, farkındalık ve içgörünün tek bir asanadan meditatif pratiklere kadar yoga yolculuğumuzun her anında yardımcı olmasını deneyimlebiliriz. Aynı zamanda bu beş yönlü yaklaşım hayatı dolu dolu yaşamanın anahtarı olduğunu da farkedeceksiniz. Bu beş nitelik hareretle uygulanırsa; yaşamı, gerçek bilgiyi ve içsel özgürlüğü daha iyi anlamanıza yol açabilir. Bu beş özellikle ustalaşabilirseniz, gerçek doğanızın gerçekleşmesi olan kurtuluş kapısının kilidini açabilirsiniz.
Namaste 🙏🏼 Sevgiyle