fbpx

PRANAYAMA BİLİMİ: NEFES ZAMANI

“Derin bir nefes alın ve nefesinizi yavaşça tam olarak boşaltın.” Yoga eğitmeninizin bunu defalarca söylediğini duydunuz değil mi? Nefes uygulamaları yoganın ayrılmaz bir parçasıdır. Ancak çok az uygulayıcı nedenini gerçekten biliyor. Yogik gelenek, pranayama uygulamasını içimizdeki hayati yaşam gücünü yönlendirmenin bir yolu olarak görüyor. Daha modern bir yaklaşım ise rahatlamanın ve stresi azaltmanın bir yolu… Bunlar sadece teori mi yoksa gerçekten işe yarıyor mu? Derin nefes almak, “Evet, sakin kalmamıza yardımcı oluyor.” Ancak şu anda aklınızdan geçen nedenden dolayı değil 😊 Hadi gelin derin nefesi hissetmenin beklenmedik gücünü keşfedelim.

Pranayama ve Beklenmedik Gücü

yoga meditasyon pranayama

2017 yılında Science “Bilim” dergisinde yayınlanan bir araştırma, derin nefesin huzurlu bir duygu yarattığını kanıtlamıştır. Derin nefes alıp sonra nefes verdiğimizde, birikmiş duyguları bir kurtuluş misali olarak dışarı çıkarırız. Bu derin nefesler işte bu nedenle geleneksel olarak ifade biçimleri olarak da kabul edilir: üzüntü, rahatlama, tükenmişlik veya bitkinlik… Araştırmanın bulgularının vardığı sonuca göre ise otomatik olarak uyguladığımız bu teknik aslında iletişimden daha fazlasını kapsıyor.

Araştırmada, araştırmacılar farelerde nefes alma ritmini düzenlemekten sorumlu sinirsel koordinatı keşfettiler. Bu nöron devre dışı bırakıldığında, stresli bir ortama maruz bırakılan fareler herhangi bir stres semptomu gösteremedi. Nefesleri uzun, derin ve yavaş kaldı; davranışları da sakindi.

OmSiva Yoga Eğitmenlik Eğitimleri

Bu bulgular, nefesimizin ritminin doğrudan üst düzey beyin aktivitemizle ilgili olduğunu göstermektedir. Örneğin kısa ve hızlı nefes almak beyni stresli bir duruma girdiğine dair uyarır. Beynimiz, kaç ya da savaş tepkisi olarak da bilinen sempatik sinir sistemini uyararak tepki verir. Bu kendini stres, kaygı ve sinirlilik şeklinde dışa vurur. Bunun aksinde derin nefes alma ise tam tersi tepkiyi teşvik eder. Bunlar beynimize güvende olduğumuzu söyler. Dinlenme ve sindirme sistemi olarak da bilinen parasempatik sinir sistemini harekete geçirir. Dinlenme ve sindirme sistemi harekete geçtiğinde, kalp atış hızını yavaşlatır ve sindirimden sorumlu organların aktivitesini arttırır. Deneydeki farelerin aktivitesi de derin nefes aldığımızda ve nefesi farkındalıkla dışarı bıraktığımızda parasempatik sinir sistemine yani sakinlik ve rahatlama durumuna girdiğimizi kanıtlamıştır.

Sakin Ol ve Sadece Nefes Al

Derin nefes almanın gücü yüzyıllardır övülmüştür. İlk başta bu, insanların günlük deneyimlerine ve geleneksel inançlarına dayanıyordu. Ancak bilim yoga ve meditasyon yapanların ve yogilerin yıllardır öne sürdüğü iddialarda artık hemfikir. Derin nefes egzersizleri sadece yoga stüdyolarında değil, terapi seanslarında ve doktor muayenelerinde de yaygın bir uygulama haline geldi. Bir daha stresli veya bunalmış hissettiğinizde birkaç dakika “Dirgha Pranayama” uygulayın. Çünkü biraz derin nefes almak sakin kalmak için tam olarak ihtiyacınız olan şeydir.

Namaste 🙏🏼 Sevgiyle

Yoga Alliance Onaylı Yogik Nefes Teknikleri ve Meditasyon Eğitimleri

PRANAYAMA BİLİMİ: NEFES ZAMANI” için 2 yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir