Yoganın 8 Basamağı: Pozitif Bir Yaşama Adım Atın
İnsanların bir kısmı yoga dediğimizde kendini fit kılacak egzersiz veya rahatlatacak esneme pratiklerini, bir kısmı ise nefes alma ve meditasyon ile rahatlamayı düşünürler. Gerçekte bunlar sadece çok küçük bir kısmıdır. Yoga, kollar olarak da bilinen yoganın 8 basamağı felsefesini barındırır. Hadi gelin bu basamakları inceleyelim.
1.Yamalar
Yamalar yoganın 8 basamağı felsefesinin ilk koludur. Yoga yaparken kişinin sahip olması gereken davranışlarla ilgilenir. Yogaya başladığımızda kendimize söz verdiğimiz daha doğrusu adadığımız 5 farklı uygulamadan oluşmaktadır. Yamaların arkasındaki fikir, başkalarına nasıl davranılmasını istediğimiz gibi davranmamızdır:
Ahimsa: Şiddetsizlik vaadi
Asteya: Çalmama vaadi (bu sadece somut anlamdaki bir eşyayı çalmak değil, başka kişilerin zamanlarını ve duygularını da temsil eder.)
Satya: Doğruluk vaadi
Aparigraha: Açgözlü olmama ve sahiplenmeme vaadi
Brahmacharya: Kendini kontrol etme vaadi
Bu beş yama, başkalarına saygılı davranan bir kişi olmanın temelini atar. Bağışlamak ve başkalarına iyi davranmak özellikle ruhsal uyanış ve yükselme çalışmalarının büyük bir parçasıdır. Yamalar’ı hayatınıza uygulamaya başladığınızda kendinizi daha tatmin olmuş ve rahat hissedersiniz.
2.Niyamalar
Yamalar’a benzer şekilde Niyamalar, kendi ritüel sürecimizin kılavuzlarıdır. Yamalar ile uyumlu uygulanan Niyamalar; zihnimizi, ruhumuzu ve bedenimizi beslememize imkan tanıyan standartları taşır. Bu standartlar;
Saucha: İç ve dış temizliktir. Doğru beslenme, şekerin, ilaçların ve alkolün ortadan kaldırılması ile vücudunuzu temiz tutmak bu uygulamanın bir parçası sayılır. Ayrıca zihni de temiz tutmayı benimsetmektedir. Öfke veya stres duygularının ortadan kaldırılmasını söyler.
Santosha: Yaşamda hoşnutluk duygusunu hissetmektir. Dikkatli olmak ve şimdiki anı ve kendini takdir etmektir. Hayatın günlük anlarında mutluluğu ve neşeyi hissetmeyi söyler.
Tapas: Hayatınızı öz disiplinle iyileştirmek için tutkuyu temsil eder. Bu daha iyi bir hayat yaşamanız için motivasyonu sağlar.
Svadhyaya: Bedeninizi ve zihninizi inceleyerek kendinizi içten dışa tanımanızı, kim olduğunuzu keşfetmeyi ve kendinizi kabul etmeyi öğretir.
Ishvara Pranidhana: Kendinizi yaratıcıya teslim etmeyi ve daha yüksek bir amaca adamak olarak yorumlanabilir.
5 Niyama ile birlikte 5 Yama, yoga pratiğinde başarının 10 anahtarıdır. Yoga yolculuğunuzda varmak istediğiniz noktadaki gerekli özellikleri benimsetir.
3.Asana
Asana, stüdyolarda ve yoga eğitimleri kapsamında göreceğiniz fiziksel pratiklerdir. Esneme, duruş ve nefes üçlemeleri ile oluşur. Asana, hayati organlarınızı iyileştirmek, detoks yapmak ve dolaşımınızı artırmak için gerekli kanı alma çalışmalarını kapsar. Bununla birlikte asanalar stresi ve olumsuz duyguları azaltır. Bedeninizi geliştirdikçe kendinize güveni ve öz tatmin duygusunu da artırır.
4.Pranayama
Bu basamak, nefesinizin kontrolüne odaklanır. Farklı teknikler ile dolaşımı, kalp sağlığını, zihinsel ve ruhsal sağlığı iyileştirebilmek için yogadaki önemli adımlardandır. Pranayama, nefes çalışmaları ile güçlü bir zihin ve içsel yolculuk deneyimi sunar.
5.Pratyahara
Bazen şehrin gürültüsünden, iş veya özel hayatınızdaki stresten, hayat mücadelerinden, hayatın durmayan trafiğinden bunalırsınız ve her şeyden uzaklaşmak istersiniz ya; işte Pratyahara tam olarak bunu yapar. Pratyahara, içsel yolculuğunuzda ihtiyaç duyduğunuz dinlenmeyi sağlayan duyuların geri çekilmesi halidir. Dokunmak, duymak, hissetmek ve zevk duyularınızın her birine ayrı ayrı odaklanır ve geliştirir. Pratyahara ile enerjinizi yeniler ve anın farkındalığına ulaşırsınız.
6.Dharana
Pratyahara’yı Dharana takip eder, “konsantrasyon” olarak tercüme edebiliriz. Pratyahara ve Dharana birleştirildiğinde, içsel yolculuğunuzda muhteşem deneyimler yaşayacağınız, zihinsel ve ruhsal olarak iyileşmede ileri düzeylere ulaşacağınız bir noktaya gelirsiniz.
7.Dhyana
Dhyana; Asana, Pranayama, Pratyahara ve Dharana üzerine inşa edilen ve tam konsantrasyona ulaştığınız adımdır. Bu seviyeye ulaşmayı başaranlar, ruhsal yükselişin, zihin ve duygu kontrolünün, öz-bilgi edinmenin deneyimini yaşarlar. Gerçekte kim olduğunuzu anlamak, gücünüzü keşfetmek, geleceği net görmek için kilit noktaları kazandırır.
8.Samadhi
Samadhi, yoganın 8 basamağı felsefesinin nihai adımıdır. Yoga uygulamalarınızın en yüksek noktasına ulaştığınız aşamaya hoşgeldiniz. Samadhi aşamasında; bilinçli özgürlüğe ve farkındalığa yükseldiğinizi hissedeceksiniz. Bu aşama, yogadan gelen doğal yükselişi açığa çıkarır.
Yukarıda kısaca bahsetmiş olduğumuz yoganın 8 kolu aslında güzel ve pozitif bir yaşama adım atmanın yollarıdır. Bu bütünsel uygulamalar günümüzde sağlık alanlarında bile tedavi ve iyileşme yöntemlerinde kullanılmaya başlandı. Yoganın bu yolda yürüyen herkese o benzersiz ve muhteşem deneyimleri yaşatması dileğiyle..
Namaste 🙏 Sevgiyle