fbpx

OnLine Yoga Dersi Vermek için Bilmeniz Gereken 8 Teknik

OnLine Yoga Dersi uygulamalarına olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Ancak her yeni deneyime uyum sağlamaya çalıştığımızda olduğu gibi yine çevrimiçi platformlardaki dersler kimi zaman eğitmenlerin kimi zaman öğrencilerin akıllarında soru işareti yaratıyor ya da tedirgin olmalarına sebep oluyor. İşte online derslerinizin verimini %100’e çıkarmanızı sağlayan 8 teknik…

online yoga dersi

Günümüzde gelişen teknoloji, yaşam koşulları ve özellikle kalabalıklaşan şehirlerimizde meydana gelen trafik sorunları nedeniyle karşılaştığımız zaman kısıtlamaları çevrimiçi eğitimlere olan talepleri artırıyor.

Ancak herkesin aklında aynı soru var. 

online yoga dersi

“OnLine Yoga Dersi ile yeterince verim alabilir miyim?”

Özellikle yoga gibi hem ruha dokunan hem de fiziksel farkındalığın önemli olduğu bir öğretide dijitalleşmenin öğretinin büyüsünü bozacağına ya da eğitmen öğrenciye fiziksel olarak dokunmadığı sürece kişinin hareketi öğrenemeyeceğine dair çok fazla tedirginlik yaşanıyor.

Neyse ki doğru teknikler kullanıldığı zaman tedirginlik yaratan tüm konuların ortadan kalktığını görebiliyoruz.  Öyle ki, doğru yöntemler ışığında yapılan çevrimiçi eğitimlerin standart eğitimlerden çok daha verimli ve etkili hale geldiğini bile söyleyebiliriz. 

İşte sadece yoga eğitmenlerinin öğrencilerine daha faydalı olabilmeleri için değil; aynı zamanda eğitim almak isteyenlerin de seçimlerini yaparken eğitimlerde nelere dikkat edebilecekleri konusunda 8 ipucu : 

1. Net Olun

Her öğrencinin öğrenme ve algılama yöntemi farklıdır. Öğretmenin ne anlattığı değil, öğrencinin ne anladığı önemlidir. 

Birebir yerinde yapılan eğitimlerde, özellikle asana anlatımlarında anlatılmak istenen konu eğitmenin öğrenciye dokunarak yapacağı bir hamleyle anlaşılır hale gelebilir. 

Ancak ders çevrimiçi bir platformda gerçekleşiyorsa bir eğitmen olarak tüm bu iletişim tekniklerini sözlerinize taşımalı öğrenciye sözlerinizle dokunmalısınız. Özellikle asana anlatıyorsanız mutlaka referans noktaları ve benzetmeler kullanın, ses tonunuzun ve kullandığınız kelimelerin net ve anlaşılır olduğuna emin olun. Böylece anlattıklarınız hem öğrencinin aklında daha çok kalacaktır hem de öğrenciniz sizden hareketi tekrar etmenizi isteyip de sizi görebilmek için ekranın içine kadar girmek zorunda kalmayacaktır. Bu ufak uygulama derslerin akıcılığı açısından çok önemlidir.

2. Disiplini Elden Bırakmayın!

Çevrimiçi platform kullanmak rahat olduğu kadar emek ve motivasyon ister. Özellikle evinin sıcak ortamında kendi için boş vakit yaratan öğrencileriniz derse katılmak yerine cam kenarında kahvesini yudumlamayı ya da en sevdiği dizinin yeni bölümünü izlemeyi tercih edebilir. 

Bu durumu ortadan kaldırmak için disiplini elden bırakmadan, derslerinize saatinde başlayın ve yine saatinde bitirin. Öğrencilerinizi arada sıra arayıp sorun ve derslere gelip gelmeyeceklerini gelmiyorlarsa hayatlarında neler olduğunu, paylaşmak isteyip istemeyeceklerini sorun. Yeri geldiğinde onlara güç verin ve motive edin. Sınıflarınızı çok kalabalık tutmamaya çalışın ki ders içerisinde her öğrencinize adıyla seslenerek ona bir ufacık bir sözle dokunun ve gözünüzün üzerinde olduğunu ona gösterin. Böylece öğrencilerinizin motivasyonunu daha canlı tutabilirsiniz. 

3. Teknolojiye Hakim Olun

Özellikle yoga üzerine çevrimiçi olarak verilen eğitimler yani online yoga dersi uygulamaları dünyada çok eski bir geçmişe sahip olmamakla beraber ülkemizde yepyeni bir sistem olduğunu söyleyebiliriz. Hatta henüz bu sistemi uygun bulmayan kişi sayısı kabul edenlerden kat kat fazladır. Yeniliklere alışmak sabır ister, alışılmasını beklemek daha büyük sabır ister. Bu konuda öğrencilerimizi suçlamak doğru değildir. Tabii ki sistemin faydalı olduğuna dair somut kanıtlar isteyeceklerdir. Burada en büyük görev biz eğitmenlere düşer. Kendi deneyimlerimden yola çıkarak söyleyebilirim ki; doğru stratejiler eşliğinde yapılan online yoga dersi uygulamalarının verimi standart eğitimlere nazaran daha yüksek olmaktadır. Ancak doğru strateji kadar önemli bir nokta da teknolojiye hakim olmaktır. 

Derslerinizi verirken kullandığınız ekipmanların dijital dünyaya ait olduğunu ve her an ufak aksaklıklarla karşılaşabileceğinizi aklınızda tutmalısınız. Bu minik aksaklıklar derslerin akışını etkileyeceği için saniyeler içerisinde çözüm üretmek ve tekrar akışa dönebilmek gerekir. Bu nedenle tüm ekipmanlarınızın kullanımını önceden defalarca test etmeli ve gerekirse hata giderme konusunda profesyonel üretici desteklerini kullanmanız gerekir. Ayrıca kullanmış olduğunuz ekipmanların ve platformların özelliklerini iyi bilmeniz de bu alanları daha efektif kullanmanıza yardımcı olacaktır.

Teknolojiyi sizin doğru kullanmanız kadar öğrencilerinizle iletişim kuracağınız platformu seçmek de önemlidir. Platforma ulaşım, kayıt, derse giriş, belgelere ulaşılabilirliğin kullanıcı dostu olduğu bir platform öğrencilerinizi zahmetten ve zaman kaybından kurtaracaktır.

Görüntü kalitesinin ve platformun iletişim alt yapısının düzgün ve net çalıştığına da emin olmalısınız. Son olarak da geliştirilebilir, modüler ve uzun soluklu çalışabileceğiniz bir yazılım platformu tercih etmenizi öneririm.

Bunun yanında internet bağlantınızın düzgün çalıştığına da emin olun. Düzensiz bir bağlantı öğrencinizin, sizin sesinizi akışkan bir şekilde duymasına engel olur. Özellikle asana ve meditasyon pratiklerinde konsantrasyonu dağıtacak ve öğrencinin dersten soğumasına ve sıkılmasına sebep olabilir. 

Unutmayın ki; ekran karşısında bile olsanız ses frekansınız sizin enerjinizi yansıtır ve sınıfın ana enerji kaynağı her zaman eğitmendir!

4. Avantaja Çevirin!

Çevrimiçi eğitimler ve dersler aslında araya mesafeler koymak yerine aradan engelleri kaldırma konusunda yardımcı olabilir. Mekandan bağımsız olmak; her daim istediğiniz yerden derse katılabilme ve bilgi paylaşabilme imkanı sunar. Bunun yanında özellikle evinin sıcak ve güvenli ortamında derse girmek öğrencilerinize ayrı bir rahatlık ve huzur verir. Trafikte geçirilen saatlerin getirdiği stresi, tüm gün bir çantanın içerisinde taşınan eşyaları ya da soyunma odalarında tek ayak üzerinde üstünü değiştirmeye çalışma çabalarını ortadan kaldırır. Bunun yerine 5 dakika içerisinde hazırlanıp derse girmek ve dersten sonraki 10 dakikada da evin sıcacık ortamında rahat bir duş alabilme avantajlarını getirir. Aynı durum eğitmenler için de geçerli olacağı için eğitmenin verimliliği artar. 

En önemlisi de; öğrenci sınıftaki diğer öğrencilerin enerjisinin birebir etkisi altında kalmak yerine eğitmeninin sakin ve stabil enerjisinin etkisi altına girer ve etrafındaki insanlara bakmaktan ya da onların gözlerinin hapsinde kalmaktan uzaklaşarak kendine odaklanmaya başlar. Kişinin kendi iç odağını yakalayarak, asanalarda ve meditasyonda ve nefeste derinleşmesini sağlayan tecrübeli bir eğitmenle yapılan dersin keyfi inanın bambaşkadır! Bu nedenle fiziksel olarak bir araya gelinen sınıflarda zorluk yaşayan öğrencilerin çevrimiçi ortamda daha hızlı yol aldığı, birçok asanayı kendi çabasıyla gerçekleştirdiği gözlemlenebilmektedir.  

5. Ödevler Verin

Hedefler her zaman biz insanların daha hızlı ilerlemesi, öğrenmesi ve deneyimlerini artırması için itici güç olmuştur. Bir sonraki derse dair çalışma ödevi vermeniz öğrencilerinizin kendini göstermesi ve ne kadar ilerlediklerini takip edebilmeleri açısından keyifli bir uygulama olacaktır. Tabii ödevin derecesini abartmayın! Çok kısa veya yapması eğlenceli ödevler yaratın ki hem öğrencileriniz ödevi isteyerek yapsın hem de ödevini yapamayan bu nedenle bir sonraki dersten kaçma eğilimde olması 🙂

6. Uyarlanabilir Öğrenme

Özellikle atölye ya da eğitmenlik eğitimleri gibi teorik bilgilerin bol olduğu bir eğitim veriyorsanız eğitiminizi dijital platforma uyarlayın. Görsel öğeleri kullanmaya dikkat edin. Mesela ilgi çekici öğelerle hazırlanmış bir sunum dosyası öğrencilerinizin sizi sıkılmadan dinlemesine yardımcı olacaktır. 

Video kayıtları derslerde kaçırdıkları noktaları tekrar edebilmelerine destek olurken, okunaklı hazırlanmış metinler ve bulmaca tarzı oyuna yönlendirilmiş eğitim tekniklerini kullanmanızı tavsiye ederim. 

Tüm bunların yanında forumlar ve sosyal medya kanalları da bilgi paylaşımını artıracak ve öğrencilerinizin kaynaşıp, daha motive halde eğitime devam etmesini sağlayacaktır. 

7. Öğrenmeyi Destekleyici Ortamlar Oluşturun

Yine forumlar üzerinden öğrencilerin birbirleriyle iletişime geçmelerini sağlayabileceğiniz gibi öğrencileriniz arasında oluşturacağınız ufak çalışma gruplarıyla sorumluluk duygularını artırarak birbirlerinden destek almalarına yardımcı olabilirsiniz.  

Ayrıca herkesin birbirini daha iyi tanıması açısından öğrencilerinizden kendileri tatlı bir dille anlatan ufak yazılar yazmalarını isteyebilirsiniz. Yazı yazmak aynı zamanda sağ beyinlerini aktive edecek ve öğrenme süreçlerini hızlandıracaktır.

8. Geri Bildirimler Yapın

Öğrencilerinizle sürekli iletişim halinde kalın ve onların yanında olduğunuzu gösterin. Derslerinizin sonunda ya da ders bitiminde öğrencilerinize ufak ufak geri bildirimlerde bulunmak hem gelişimlerine hem de aranızdaki fiziksel mesafelerin erimesine yardımcı olacaktır. 

İyi Dersler Dilerim….

Nadiye Gülkan Türkdoğru

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir