Çakra Efsanesi mi yoksa Bilimi mi?
Sanskritçe’den gelen “cakra” kelimesinin Türkçe karşılığı “tekerlek, daire” anlamlarını taşırken; yoga öğretilerinde daha spesifik olarak “yaşam çarkı” manasıyla karşımıza çıkar. Çakra efsanesi mi yoksa çakra bilimi mi? Hep birlikte karar verelim.
Yaşam çarkı tabirinin çakraları anlatabilecek en güzel tamlama olduğunu söyleyebilirim. Yogada derinleştikçe çakralara ilgi duymaya başladığım ilk zamanları hatırlıyorum. Çakra efsanesi benim için tamamen bilime dayalı idi. Her şeye olduğu gibi bu konuya da mutlaka bir açıklaması olmalı gözüyle yaklaşarak manyetik alandan ibaret olduklarını düşünmüştüm. Evet tabii ki bir açıklaması vardı ancak sadece manyetik alandan ibaret kalamazlardı. Beden içerisindeki bu enerji noktaları tüm varlığımızın enerji akışını yönetiyordu. Hormonların dengesinden tutun solunum faaliyetlerimize kadar bedendeki bütünsel sağlık üzerinde etkili olduklarını öğrendiğimde bu konu hakkındaki araştırmalarımı ve eğitimlerimi artırmam gerektiğine karar vermiştim.
İlk öğrendiğimde beni en çok şaşırtan özelliklerinden bir tanesi de finansal durumumuzu etkilemesi olmuştu.
Tüm bunların ışığında yaptığım yoğun araştırmalar ve çalışmalar sonucunda artık biliyorum ki; çakra bilincine sahip bir kişi hayatını baştan aşağı değiştirebilme yeteneğine de sahiptir.
En eski çağlardan beri birçok kültür ve medeniyette farklı tanımlar ve farklı isimlerle keşfedilmiş ve tedavi amaçlı kullanılmış olan çakralar günümüzdeyse bilimsel temellere dayanan çalışmalara dahi konu olmaktadırlar. Doğu felsefesi çakralar için ruh ve ruhun üzerinde etkisi bulunan güçlerden bahsederken, batı felsefesi bu duruma fiziksel, elektriksel ve manyetik alanlar olarak bakıyor.
Bedenin Enerji Merkezleri
Çakralar, en genel anlamda bedendeki enerji merkezlerini tanımlar. Enerji kanalı adı verilen nadilerin kesiştiği noktalarda manyetik alan enerjisinin yoğunlaşmasıyla meydana gelirler. Etkisi altında olduğumuz bilenen 114 adet çakradan bahsedilir. Bunlardan 7 tanesi majör (ana), 21 tanesi ise minör çakralardır. 2 tanesi başımızın tepesinde fiziksel bedenimizden ayrı olarak konumlanmıştır. Kalan 86 tanesi ise eller ve ayaklar da dahil olmak üzere bedenin çeşitli yerlerine dağılmışlardır.
7 ana çakramız sırasıyla aşağıdan yukarıya doğru; kök, sakral, güneş, kalp, boğaz, 3. göz ve tepe çakra olarak adlandırılır. Kök çakranın frekansı sadece aşağıya doğru spiral şeklinde bir açılım gösterirken tepe çakranın frekansı sadece yukarıya doğru yine spiral şeklinde bir açılım göstermektedir. Diğer çakralar hem öne hem arkaya iki yönlü açılım içerisindedirler.
Maddesel Dünya ve Maneviyat İlişkileri
Zemine yakın olan ilk 3 çakra yani kök çakra, sakral çakra ve güneş çakra daha çok maddesel dünyaya bağlılığımızla ilişkili çakralardır.
4. çakra olan kalp çakrası maddi dünya ile manevi dünya arasında köprü vazifesi görür.
Yukarı taraftaki 3 çakra olan boğaz çakra, 3. göz çakra ve tepe çakra ise bizi manevi dünya ile ilişkilendirir ve aşağıdaki gibi tanımlanırlar:
- 5-6-7 : Ruhun Çakraları
- 4 : Madde ve Ruh Arasındaki Bağlantı
- 1-2-3 : Maddenin Çakralar
Günümüz insanının farkındalık seviyesinin her geçen gün artmasıyla birlikte çakralara olan ilgi de giderek artmaya başladı. Özellikle 7 ana çakra üzerinde yapılan çalışmalar gün be gün gelişim gösteriyor. Peki biz çakra teorilerinden, çakraların ne işe yaradığından ya da çakra yöntemleri ile neleri değiştirebileceğimizden ne kadar haberdarız?
Mesela güneş çakramızı dengeleyerek hep o bir yerden başlamak istediğimiz ancak sürekli bahanelerle ertelediğimiz işe adım atabileceğimizi ya da 3. göz çakramızı geliştirerek unutkanlığımıza çare bulabileceğimizi biliyor muyuz?
Çakra çalışmalarında yoga önemli bir yer kaplamaktadır. Gerek meditasyon çalışmaları gerekse fiziksel çalışmalarla yaşamımızın iplerini kendi akışı içerisinde elimizde tutmak mümkündür. Bunun için ilk adım kendimizi tanımak ve hangi çakralarımızın daha aktif hangilerinin daha az aktif olarak çalıştığını gözlemlemektir. Artık siz karar verin Çakra Efsanesi mi yoksa Çakra Bilimi mi?
Testler
Çakra testleri, sarkaç uygulamaları ile çakralarımızın aktiflik akışlarını takip edebileceğimiz gibi bedensel ve ruhsal acılarımız ve hazlarımız gibi etmenleri de yol gösterici olarak kullanabiliriz. İyileştirme aşamasında ise benim tavsiyem bir uzmandan destek almanız olacaktır. Enerji akışlarını düzenlemenin de bir sırası ve yöntemi bulunmaktadır. Evinizdeki elektrik tesisatında sorun yaşasaydınız tesisatı tek başınıza söküp değiştirmeyi mi yoksa bir elektrikçi çağırıp onun yapmasını mı tercih ederdiniz?
Elektrik tesisatınıza verdiğiniz değerin çok daha fazlasını hak ettiğinizi her zaman aklınızın bir köşesinde tutmanız dileğiyle…
Sağlıklı ve Enerji Dolu Günler Dilerim.
Nadiye Gülkan Türkdoğru
OmSiva Yoga Okulu / Ataşehir