fbpx

Yogi Gibi Yaşamak: 13 TEMEL İPUCU

Başlangıç seviyesindeyseniz genellikle yoga için ustalaşılması gereken tek şeyin pozlar ve nefes almak olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak bilmelisiniz ki yoga matlarınızda yaptıklarınız bir yogi için buzdağının sadece görünen kısmıdır. Yolculuğunuz ilerledikçe yoganın birçok farklı ve derin yönünü hayatınıza katacak ve yoganın bir yaşam biçimi olduğunu keşfetmeye başlayacaksınız. Yoga ilkelerini matın dışında uygulamaya başladığınızda asana pratiklerinizin nasıl etkilendiğini görmek ise size şaşırtıcı gelmeye başlayacaktır. Peki asanaları bile etkileyerek yogada sizi derinleştirecek ve günlük yaşamınıza faydalar katabilecek bir yoga yaşam tarzını hayatınıza nasıl dahil edersiniz? Yogik bir yaşam tarzı yaratmak için 13 temel ipucunu sizinle paylaştık, okumaya devam edin🙂

Yogi Tarzı Bir Yaşamın Hedefleri

Yogi tarzı bir yaşamın temel ipuçlarına geçmeden önce asıl hedefinizi de belirlemeniz gerekir. Yoga, hayata yaklaşımımızda ve çevremizdeki dünyaya bakışımızda bilinçli bir değişimi teşvik eder. Yogi seçimlerinin amacı; ruhsal bağlantı, birlik, sakinlik ve içsel gerçeğin olduğu bir yere doğru ilerlemektir. Sonuç olarak, her anı farkındalıkla aşılamayı ve her eylemin yogik ilkelerden kaynaklanmasını hedeflemelisiniz.

13 Temel Öneriyi Uygulamanın Faydaları Ne Olacak?

Yogi tarzı bir yaşam sürdürmek fiziksel, zihinsel, duygusal ve ruhsal sağlığımız için oldukça faydalıdır. Ruhsal enerjinizi yükseltir ve denge getirir. Pozitiflik yaratır, şifalanmayı geliştirir ve genel mutluluğunuzu artırır. Özellikle çakralar üzerinde çalışmalarınızda daha hızlı ilerlemenizi sağlar ve özfarkındalığınıza ulaşmanıza  katkıda bulunur. Bu yaşam ilkeleri güçlü bir vücudu, şefkatli bir kalbi, tüm evren içindeki herşeye karşı nezaketi ve sahip olduğumuz her şey için minnettarlığı teşvik eder. Özetle bu basit ilkeleri uygulamak daha sağlıklı, daha güçlü, daha farkındalıklı ve daha iyi insanlar olmamıza yardımcı olur.

Başarılı Bir Yoga Yaşam Tarzı Yaratmak İçin İpuçları

yogi tarzı yaşam - yoga
1.Sağlıklı yiyecekler tüketin:

Yogi yaşam tarzı, sağlıklı yiyecek seçimleri yaparak vücudunuza iyi bakmanız anlamına gelir. Bunu yapmanın en kolay yolu da taze sebze ve meyve alımınızı arttırmaktır. Bunun için başlangıçta bir vejetaryen diyeti uygulayabilirsiniz. Haftada bir veya iki gün vejetaryen olmak bile sağlığınızı önemli ölçüde iyileştirecektir. Özellikle kahvaltı ile beslenme rutinlerinizi değiştirerek sonrasında da öğle ve akşam öğünlerinize uygulamaya başlayarak kısa sürede daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları elde edebilirsiniz.

2.Su için:

Size çok basit gelmiş olabilir ancak öncelikle kendinize şu soruyu sormanızı istiyoruz: “Günde kaç bardak su içiyorum?” Eğer cevabınız 8 bardaktan az ise lütfen en hızlı şekilde bunu değiştirin. Su, bize verilmiş en büyük nimetlerden biridir. Detoks etkisiyle birlikte cildinizi ve vücudunuzu sağlıklı tutmanın en iyi yoludur. Su içmek ayrıca sabahları uyanmanıza yardımcı olur ve gün boyu verdiği enerji ile devam etmenizi sağlar.

3.Düzenli yoga yapın:

Günlük rutin yoga pratiklerinizi uygulayın. Nefes egzersizleri ve fiziksel duruşlar ile daha net bir kalp ve sakin bir zihin oluşturabilirsiniz. Düzenli şekilde yoga yapmak fiziksel faydaları haricinde sadakat duygularını güçlendirir ve alçakgönüllülüğü teşvik eder. Aynı zamanda sadece yogik yaşam için değil her alanda motivasyon sağlayacaktır.

Renk Renk, Desen Desen Kaliteli Yoga Matları
4.Yürüyüş veya farklı egzersiz türlerini ihmal etmeyin:

Günlük yoga pratikleriniz daha iyi bir uyku, dolaşım ve bağışıklık sistemi, kalp atış hızı ve dengeli bir kan basıncı gibi birçok sağlık yararına yol açabilir. Haftada en az 3 gün 20 dakika doğada, bahçenizde veya sahil kenarında yürüyüşe ayırın. Ya da yüzme yada sevdiğiniz bir fiziksel egzersiz türünde 20 dakikalık antremanlar oluşturun. Bu şekilde aktif kalmak hem stres atmak için en iyi yoldur hem de enerji seviyenizi yükselterek ruh halinizi güçlendirecektir.

5.Meditasyon yapın:

Yoganın en önemli kollarından biri olsa da çoğu yoga uygulayıcısı meditasyona ağırlık vermez. Ancak size doğru bir zihin ve iyi bir ruh hali sağlaması için günde en az 10 dakika meditasyona ayırın. Özellikle sabah yapacağınız yoga pratikleriniz ardından meditasyon yapmak gün boyunca sabit bir huzur ve sükunet seviyesi sağlar.

Meditasyon ile ilgili daha detaylı bilgi için tıklayın ve “Meditasyon Nedir?” adlı blog yazımızı mutlaka okuyun 🙂

6.Doğal sağlık ve güzellik ürünleri kullanın:

Ticaretleştirilmiş kimyasal ürünler yerine doğaya zarar vermeyen organik ürünler satın almaya başlayın. Makyaj veya kişisel bakım için basit doğal maddelerden yapılan ürünler seçin. Mesela standart duş jelleri yerine organik sabunlara geçiş yapabilirsiniz. Doğal ve organik ürünler kullanmak vücudunuzun toksinleri işlemek için harcadığı enerji kullanımını en aza indirecektir. Bununla birlikte doğaya ve doğadaki canlılara zarar vermeyen ürünler kullanmak bilinci de size daha huzurlu bir yaşam sağlayacaktır.

7.İsrafı en aza indirin ve bilinçli tüketim yapın:

Yoga pantolununuz ve yoga matınız da dahil olmak üzere satın aldığınız ürünlerin hem doğayı hem de sağlığınızı nasıl etkilediğini inceleyin. Mümkün olduğunca tüketiminizi azaltın ve mümkün olduğu kadar geri dönüşümü olan maddelerden ürünler almaya çalışın. Giysilerinizi ve yoga malzemelerinizi çevre dostu malzemeler ile yapılan ürünlerden ve üreticilerden almaya çalışın.

8.Stres seviyenizi minimuma indirin:

Stres, sakin ve bilinçli bir yogik yaşam tarzı yaratmak için yaptığınız tüm girişimleri mahvedebilir. Kendinize tam bir rahatlama için bol bol fırsat verin. Sizi strese sokan veya sokabilecek her şeyden olabildiğince uzaklaşın. Savasana veya balasana gibi duruşları yoga pratiklerinize mutlaka dahil edin.

9. Olumlu ve dikkatli bir sosyal yaşam yaratın:

Ofis ortamı ve sosyal medya yorucu ve enerjinizi azaltacak düzeyde rahatsız edici olabilir. Çok fazla sosyal medyada vakit geçirmek bile hayatınızda şaşırtıcı düzeyde olumsuzluğa yol açabilir. Yoga, günlük yaşamınız konusunda daha dikkatli ve bilinçli olmakla ilgilidir. Bunun içinde daha ilgi çekici, destekleyici, sağlıklı ve olumlu bir sosyal çevre oluşturmak önemlidir. Çevreniz ile göz teması kurarak, fırsatını yakaladığınızda takdir ederek, saygı ve nezaket gösterek olumlu etkileşimler geliştirin. Çevrenizdekiler üzerinde olumlu bir etki yaratmak için fırsatlar arayın. Çok fazla eleştiri yapmanıza imkan veren olaylar ve kişilerden mümkünse olabildiğince uzak durmaya çalışın.

10.Kendinize karşı dürüst olun:

Kişisel dürüstlük ve sorumluluk, daha özverili ve bilinçli bir yaşam sürmenin anahtarıdır. Eylemlerinizin değerlerinizle uyumlu olup olmadığından emin olmak için kendinizi sürekli kontrol edin. Yamaları ve Niyamaları hayatınıza dahil edin ve uygulayın. Kendinize karşı sevgi dolu, nazik, cömert, şefkatli ve dürüst olun. Daima kim olduğunuza sadık olmayı ve sahip olduklarınızla yetinmeyi hedefleyin. Bilin ki şu anda tüm sahip olduklarınız ve yaşadıklarınız tam da sahip olmak istediğiniz şeyler!

11.Olumlu zihinsel alışkanlıklar geliştirin:

Az önce bahsettiğimiz gibi kendinizi olumlu tutmak için olumsuz konuşmalardan ve eleştiri yapacağınız durum ve kişilerden kaçının. Özellikle kendi kendinizi yargılama ve eleştirme alışkanlıklarınız var ise şu an bitirin. Kendinizle olmak ve gerçek sizi hissetmek için kendinize zaman ayırın. Yatmadan önce veya sabah uyandığınızda günlük bir minnet egzersizi uygulayabilirsiniz. Bu hem stresinizi azaltmanıza hem de daha olumlu düşünmeye katkı sağlar. Zihinsel ve ruhsal olarak sizi olabildiğince rahatlatır.

12.Düzenli ve temiz bir ortam:

Farkındalık zihin, beden ve ruhla ilgilidir; ancak aynı zamanda alanınızla ilgilenmekle de bağlantılıdır. Eviniz çok dağınık ise günlük meditasyon ve yoga pratiği yapmak zor olabilir. Aynı şekilde evinizde çok fazla eşya olması da sizin günlük yaşamanızı ve yoga pratiklerinizi etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Çünkü dağınık ve karışıklık ister istemez zihninizi de karıştıracak ve odaklanmanızı olumsuz etkileyecektir. Evinizi düzenli şekilde temizleyin ve toparlayın. Tütsüler ve aromaterapi mumları ile güzel kokmasını sağlayın. Ev dekorunuzda minimalist bir yaklaşım edinin. İhtiyacınız olmayan şeyleri satın almak yerine, yaşam tarzınız için neyin gerekli olduğunu daha fazla düşünün. Kullanılmayan veya size fazla gelen eşyaları atmak yerine mutlaka bağışlayın.

13. Yogik bir ev ortamı yaratın:

Bir önceki önerimizde de değindiğimiz gibi özellikle evinizin ortamı zihninizi ve ruhunuzu etkileyen önemli faktörlerden biridir. Mobilyaların renklerinin, dokularının ve yerleşiminin içsel varlığınızla nasıl ilişkili olduğunu fark etmeye başlayın. Sakinleştirici renkler ile evinizi dekore edin. Bitkiler, mumlar ve gerçekten sevdiğiniz ve sizi motive eden veya ilham veren sanat eserleri gibi sağlıklı ve rahat bir ortamı teşvik eden şeyleri etrafınızda bulundurun.

Özetle farkındalıklı ve yogi gibi bir yaşam tarzı karmaşık olmak zorunda değil. İdeali önerilerimiz gibi mümkün olduğunca basit olmalıdır. Yaşam tarzınızda birkaç kolay değişiklik yapmak; kendinizi odaklanmış, huzurlu, sağlıklı hissetmenizi sağlayabilir ve yoga yolunda ilerlemenizi teşvik edebilir. Yogik bir hayat yaşamak, sadece asanalarınızı en iyi şekilde yapmayı veya meditatif uygulamalarla yaşamın akışından uzaklaşmayı kapsamaz. Dengeli ve bilinçli bir yaşam tarzı, bütünsel bir yaşam yaklaşımını gerektirir. Ufak değişiklikler listenizin başında ne var? 😊

Namaste 🙏🏼Sevgiyle

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir