Kök Çakra – Tüm Yönleriyle Muladhara
Kök Çakra 7 ana çakranın en altta, omurga tabanında oluşanıdır.
‘Bedenimizde olduğu gibi dünya üzerinde de çakra noktaları bulunur. Bu noktalar haritalarda grid sistemi ile belirlenmiştir. Her canlı gibi bizler de bulunduğumuz gezegen üzerinde kütle çekim kuvvetinin de etkisiyle yerkürenin enerji noktaları ile hizalanmaktayız.’
Çakra derslerimin ilk bölümlerinde genellikle yukarıdaki cümleyi kurar ve kısaca pendulum deneyinden bahsederim. İlk etapta dinleyenler kendini fizik dersinde gibi hissedebilir ancak ilerleyen dakikalarda nasıl bir enerji alanının içerisinde olduğumuz fikri akılda yer etmeye başlar ve gözlerdeki parlamalar dikkatimi çeker.
Çakraları anlamak için öncelikle en temelden başlayıp; üzerimizde nasıl gerçek bir etkiye ve alana sahip olduklarını ve bu alanın nedenlerini anlamamız gerekir.
Çakra teorisinin kendi içindeki gelişimi de aynı yolu izler. Herşey en temelden kökten başlar. Yaşamımızın başlangıcı olan nokta omurganın kökünde tohum olarak da adlandırılan kuyruk sokumu bölgesindedir. Ana rahmine düştüğümüzde DNA’larımız kuyruk sokumundan itibaren örülmeye başlar. Sanskritçede kök anlamına gelen muladhara kelimesi ile ifade edilen kök çakramız da burada, kuyruk sokumunda bulunur.
Kök Çakra bizi hayatta kalma içgüdümüzü kullanarak köklenme hislerimizle bağlantılandırır. Aitlik ve aile duygusunun merkezidir. Maddi dünyaya bağlantıdaki ilk ve en güçlü adımdır, bu açıdan baktığımızda sadece aile bağlarımız değil aynı zamanda aldığımız finansal kararlar, maddi durumumuzdaki denge ve bereket de bu çakranın verimli çalışması ile ilişkilidir.
Kök çakra sadece aşağı yönde huni biçiminde bir açılım gösterir.
Bedende fiziksel olarak daha çok sert kısımlarla bağlantılıdır. Bunlar arasında kemikler, dişler, tırnaklar bulunmakla birlikte bacaklar, boşaltım sistemi ve kan hücreleri de bu çakranın etki alanındadır. Kan demişken değinmeden geçmeyelim; kök çakramızın rengi kırmızıdır.
Benim, çakraların şeytanları olarak adlandırdığım; çakra dengelerini bozan çok büyük etkenler vardır. Kök çakra için bu etken, korku hissi ve korku hissine bağlı olarak güven duygusundaki azalmadır.
Dengesizlik durumunda tembellikten açgözlülüğe, kilo problemlerinden asosyalliğe ve kalın bağırsak rahatsızlıklarına kadar birçok alanda hastalıklar görülebilir.
Yoga ile kök çakramızı dengelemek mümkündür. Asana, meditasyon, mudra ve frekans çalışması, olumlama, beslenme ve doğal taş terapilerinden bir veya birkaç tanesinin düzenli olarak uygulanması ile kök çakramızı dengelemek ve hayata daha mutlu ve umutla bağlanmak için yeterlidir. Aynı zamanda koşu ve aerobik gibi aktiviteler de kök çakrayı dengelemek için tavsiye edilmektedir.
OmSiva Yoga’nın çakra seanslarına düzenli olarak katılarak hayata bakış açınızı değiştirip geçmişten gelen korkularınızdan özgür kalmanızın ve yeni başlangıçlar yapabilmenizin yolunu açabilirsiniz.
OmSiva Yoga Okulu
Ataşehir / İstanbul
Nadiye Gülkan Türkdoğru