Ardha Uttanasana – Yarı Yol – Half Bend
Ardha Uttanasana, Türkçe’deki karşılığıyla ayakta yarı yol kapanma pozu bedeni ve zihni rahatlatan ve onaran temel yoga asanalarından biridir. Aynı zamanda yoganın en temel serisi olan Surya Namaskar serilerinde de kullanılmaktadır.
Arda utanasana gibi öne eğilme ve öne kapanma pozlarında kişi kendi içine dönüş yaşarken bu tür asanaların beyni sakinleştirmenin yanı sıra vücudu da yenilediği ve gençleştirdiği söylenir. Ardha uttanasana’nın stres, kaygı ve depresyonu azaltmak gibi çeşitli terapötik faydaları da bulunmaktadır.
Ardha Uttanasana ayakta tam yol kapanma yani uttanasana ve varyasyonlarına bizi hazırlarken derslerin başında bedeni ısıtmak için de sık sık kullanılabilir. bu ısınmalar uygulanırken özellikle akışlar içerisinde yapılması tavsiye edilmektedir.
3. göz çakrası Ajna çakrayı uyaran bu poz aynı zamanda bedeni ikiye katlama özelliğiyle karın bölgesini yani mide ateşini de uyarmaktadır.
Youtube linki çok yakında burada yayında olacak!
Yapılışı :
- Uttanasana yani ayakta tam yol bacakların üzerine kapanma pozuna yerleşin.
- Nefes alışla birlikte düm düz tepsi gibi uzun bir omurga ile gövdenizi hafifçe yukarı kaldırın. Omuzlarınızı geriye kalçanız yönünde ittirirken boynunuzu da öne doğru uzatın ve karşıya bakın. (Eğer yoga da yeniyseniz ve boynunuzu henüz uzatarak açarak uzatmanın farkındalığını almadıysanız ya da boyun problemleriniz varsa başınız yere bakmaya devam etsin!)
- Ellerinizi alt bacaklara yerleştirebilir ve dizlerinizi bükerek sırtınızı yere paralel hale getirebilirsiniz. Daha ileri seviyelerde el parmak uçlarını yere yerleştirerek dizlerinizi açıp üst bedeni kasıklardan bükülmüş dümdüz bir sopa gibi uzatmaya devam edebilirsiniz.
- Dizleriniz bükülü değilse kalçanız ve ayak bileklerinizin aynı hizada olduğuna dikkat edin.
Faydaları :
- Hamstringleri esnetir.
- Spinal hizalanmayı sağlar.
- Karın bölgesindeki orgamları uyarır ve sindirimi destekler.
- Odaklanmayı artırır, zihni sakinleştirir.
- Daha ileri yoga pozları ve serileri için ihtiyacınız olan güç ve esnekliği geliştirir.
Sakıncalı Durumları ve Uyarılar :
- Hamileliklerin ilk dönemlerinde karnın sıkıştırmaması için bacaklar daha geniş açılabilir, ileri dönemlerde ise kişi poz içerisinde rahat hissetmiyorsa pozu uygulamamalıdır.
- Siyatik ve bel rahatsızlıklarında bedeni zorlamamak adına ayak parmakları hafifçe dışa çevrilebilir.
- Yogaya yeni başlayanlarda ve boyun rahatsızlığı olan kişilerde bakışların karşıya çevrilmesi yerine aşağıya doğru dönmesi tavsiye edilmektedir.