Meditasyon Pratiği: 5 POPÜLER YÖNTEM
Meditasyon binlerce yıldır var olmasına rağmen, belki de en popüler dönemlerinden birini günümüzde yaşıyor. Vücut ve zihin sağlığı üzerindeki faydaları bilimsel kanıtlarla da desteklenen meditasyon, herkesin hayatında daha fazla yer almaya başladı.
Farklı meditasyon pratikleri ve türleri olması ile birlikte yoganın bu etkin basamağını yeni keşfetmeye başlıyor olabilirsiniz. Veya yoga yapıyor, etkin olarak meditasyon pratikleri de uyguluyorsunuz; ancak çok daha etkili şeyler hissetmek istiyor olabilirsiniz. İşte size sadece bir seansta bile başarılı sonuçlar hissedebileceğiniz beş meditasyon türünü paylaşıyoruz. Bu yazımızda, bu beş yöntemin ne olduğunu, nasıl yararlanabileceğinizi öğreneceksiniz.
Maksimum etki elde edebilmek için meditasyon tekniklerinin her birinin en az 20 dakika uygulanması tavsiye edilmektedir.
Farkındalık Meditasyonu
Farkındalık meditasyonu, dikkatimizi tam olarak şimdiki ana yerleştirmemize yardımcı olmak için geliştirildi. 2500 yıllık bir geçmişi olan bu meditasyon türünün ana amacı varoluşun farkındalığını öğretmektir. Tam olarak var olmayı öğrendiğimizde, düşüncülerimizi bizden ayrı görebiliriz. Anda gelen düşüncelerin bize zarar vermeden gelip gitmesini izlemeyi öğrenmek, farkındalığın temel ilkelerinden biridir. Bu uygulama; içinizde ve dışarıda olup biten her şeyi önyargısız olarak izlemek, kabul etmek ve sonrasında geldikleri gibi anda özgür bırakıp gitmelerine izin vermenizi sağlar. Burada hedefiniz kendinizi değiştirmek veya geliştirmek değil, kendinizi olduğunuz gibi tanıyıp, kabul edip, mevcudiyetinizin farkındalığına varmanızdır.
Farkındalık meditasyonunda doğru mekan ve duruş çok önemlidir. Doğru mekan karmaşanın olmadığı, dikkatinizi dağıtmayacak, sessizliğinizi bozmayacak bir yer olmasıdır. Nefesinize ve bedeninize odaklanabileceğiniz en rahat pozisyonu seçmelisiniz. Doğru mekan ve duruşu seçtikten sonra nefesinize odaklanmaya başlayıp, anda kalmaya çalışın. Düşünceler gelip gidecek; onların aynen bir dalga gibi gelip gitmesine izin verin. Bedeninizi hissedin, ayak parmaklarınızı, ayaklarınızı, bacaklarınızı, gövdenizi, omuzlarınızı, kollarınızı, ellerinizi… Ne kadar muhteşem olduğunuzu ve varolduğunuzu hissedin. Geçmiş ve gelecek yok şimdiki anı hissedin. Artık tamamen zihninizi ve bedeninizi özgür bırakın ve anın tadını çıkarın.
Bu uygulama ile iç dünyanızda muhteşem bir deneyim yaşarken, diğer taraftan zihninizdeki tüm olumsuz düşüncelerden arınacaksınız. Daha mutlu, hafif ve sağlıklı bir varoluş halinde yaşamanıza yardımcı olacak.
Yürüyüş Meditasyonu
Yürüyüş meditasyonu, diğer tekniklerin çoğuna benzersiz bir deneyim sağlayan, hızla büyüyen bir meditasyon yöntemidir. Tipik olarak, bulunduğunuz ana kendinizi demirlemek için çevrenizi kullanabileceğiniz, yavaş ve farkındalıklı bir yürüme pratiğini içerir. Bu teknik, yeni başlayanlar için harika bir meditasyon egzersizi olabilir. Çünkü topraklama avantajı size katkı sağlayacaktır. Topraklama sayesinde duyularınız çok daha aktif hale gelir ve bedeninizdeki negatif enerjiyi aktarabilirsiniz. Yüzünüzden geçen rüzgar ve havayı, ayaklarınızla yer arasındaki teması hissedebilirsiniz. Bu yöntemi en güzel uygulama alanı doğa yürüyüşleri olabilir. Ancak rahat hissettiğiniz her yerde de uygulayabilirsiniz. Meditasyon size her şeyin şimdiki ana çapa olarak kullanılabileceğini öğretir; bu nedenle bu özel teknik yoğun bir şehir merkezinde bile kullanılabilir.
Yürüyüş meditasyonunu uygulamaya başlarken yavaşça yürüme başlayın. Burada nefese odaklanmak yerine ayaklarınıza ve bacaklarınıza odaklanın. İlerledikçe tam olarak bedeninize odaklanmaya devam edin. Fiziksel hisleri gözlemlerken, duygularınızı, düşüncelerinizi ve ruh halinizi hissetmeye çalışın. Yargılamaya, kabul etmeye veya reddetmeye gerek yok. Bırakın zihinsel ve duygusal olaylarınız ortaya çıksın. Her adımınız ile bu duygu ve düşünceler yere akıp gidecektir. Yürüyüş meditasyonunda en dikkatli olmanız gereken nokta; sert ve doğru yürümek için odaklanmamaktır. Doğal bir yürüyüşe bırakın kendinizi.
Transandantal Meditasyon
Transandantal meditasyon, bir mantrayı günde 20 dakika gibi bir süre sessizce tekrarlamayı içerir. Maharishi tarafından geliştirilmiştir. Maharishi’nin The Beatles grubu ile tanışıp bu meditasyon şeklini onlara öğretmesi ile 1960’larda popüler hale gelmiştir.
Transandantal meditasyonda mantrayı zihninizde dahili olarak tekrarlar, odağınızı nefesinize ve mantranın seslerine verirsiniz. Meditasyonu yaparken gözlerinizi kapalı tutmak önemlidir. Odağınızı verdiğinizde düşünceler ortaya çıkacaktır, hatta bazen hiç farkına varmadığınız hisler… Ancak ortaya çıksalar bile mantra onlarla meşgul olmanıza izin vermeyecektir. Böylece bir süre geçtikten sonra zihniniz çok sessiz ve huzurlu olacak. Varlığınızın özüne ulaşmış olacaksınız. Transandantal meditasyonun da amacı budur.
Mantra Meditasyonu
Transandantal meditasyona benzer şekilde, mantra meditasyonu zihni sakinleştirmek için tekrarlanan bir kelime veya kelime dizisinin kullanılmasıyla uygulanır. Mantraları tekrarlarken yüksek sesle söylemeniz daha etkilidir. Ancak bunu rahatlığınıza bağlı olan bir ses tonu ile tekrarlayabilirsiniz. Mantra meditasyonu tipik bir meditatif pozda otururken, yavaş ve sizi gevşeten nefesler uygulanarak yapılır. Her şeyin anda olduğu gibi olmasına izin verdiğiniz tüm meditasyon yöntemleri için geçerli ilke bu türde de geçerlidir. Düşünceler ve dikkat dağıtıcı şeyler ortaya çıkabilir, ancak işin püf noktası bunun sorun olmadığını kabul etmektir. Her şeyin olduğu gibi olmasına ve anda kalmasına izin verin. Sadece mantranıza odaklanın. Mantra meditasyonu süresince konsantrasyonunuz iyi bir derecede olursa, dikkat dağıtıcı ve sizi olumsuz etkileyen her şeyin geçip gideceğini tabir-i caizse eriyeceğinizi deneyimleyeceksiniz.
Mala Meditasyonu
Mala, 108 boncuk içeren bir kolye veya tesbihtir. Mala genellikle doğal taş veya ahşap boncuklardan yapılır. Çoğu kişi 108 sayısının gizemini merak eder, kısaca özetleyelim:
“Sankskrit alfabesinde 54 harf vardır. Ancak alfabedeki harfler, her biri eril (Shiva) veya dişil (Shakti) ayrılarak toplam 108 harf barındırır. Ayrıca yogik geleneğe göre Hindistan’da 108 kutsal yer, 108 Upanishads (Hint dini ve metinler koleksiyonu) ve 108 Purana (Hindu mitolojisi üzerine yazılmış Sanskritçe kutsal yazılar) mevcuttur. 108 sayısı ayrıca evrenin matematiğinde de önemli bir yere sahiptir. Güneşin çapı dünyanın çapının 108 katıdır, güneş ile ayın dünyaya olan uzaklığı kendi çaplarının 108 katıdır. Bununla birlikte insan vücudunda kutsal olarak kabul edilen 108 marma noktası vardır, bu noktalarda beden ve bilinç kesişir. Ek olarak kalp çakrasını oluşturmak için birleşen 108 enerji hattı mevcuttur. 108 sayısı ayrıca yogik metinlerde manevi tamamlanmayı temsil eden sayı olarak görülür. Bu yüzden güneşi selamlama 12 poz ve her biri 9 tur olarak yapılır ve toplam 108 poz uygulanır.”
Mala meditasyonu sırasında; mantra her boncukta tekrarlanır. Mantraları tekrarlarken derin nefesler ile yavaş yapılmalıdır. Mala tesbihinizin veya kolyenizdeki boncukların sonuna geldiğinizde zihin aktivitelerinizin sakinlediğini, huzur ve rahatlık durumuna geçtiğinizi göreceksiniz.
Genel olarak bu beş yöntem faydaları ile birlikte meditasyonun en etkili olduğu türleridir. Meditasyon konusunda mutlaka daha ileri seviyelere ve spiritüel deneyimler yaşamak isteyeceksinizdir. Bunu yapmanın en kolay yolu ise yoga felsefesini iyi bir eğitmen aracılığıyla öğrenmek ve onu benimsemekten geçer.
Namaste 🙏🏼 Sevgiyle