fbpx

Yaşlanma Sürecinde Yoga’nın 7 Etkileyici Faydası

Yoganın sadece genç ve esnek olanlar için olduğuna inanılır. Ancak yoganın her yaşta, her vücut yapısında ve zindelik seviyesinde olan insanlar için faydaları mevcuttur. Ayrıca yaşlanma süreci kaçınılmazdır. önemli olan bu dönemi sağlıklı ve kaliteli bir süreç olarak yaşamaktır.

2016 yılında Avustralya’daki Sydney Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yaptığı bir araştırma yoganın 60 yaş üzerindeki insanlar için hareketliliği ve dengeyi iyileştirmedeki yararları teziyle de bunu kanıtlanmıştır. Buna benzer araştırmalar ile yoganın yararları kanıtlandıkça dünya çapında her yaştan kişi giderek daha fazla yoga dersleri ve eğitimlerine katılıyor. Özellikle 60 yaş üstü kişiler hem fiziksel hem de zihinsel yararları ile zinde kalmak için hayatlarında yogaya daha fazla yer vermeye başladı. İşte yoganın ileri yaştaki kişiler ve yaşlanma süreci için kanıtlanmış faydaları;

Kas Kütlesini İyileştirir

Yaşlandıkça, kas kütlesi doğal olarak bozulmaya başlar. Yumuşak bir hatha yoga pratiğine dahil olmak bile kasları güçlendirmek ve kas kütlesini iyileştirmek için iyi bir etkiye sahip olabilir. Plank pozu, Aşağı Bakan Köpek, Savaşçı I ve Savaşçı II yogaya yeni başlayanlara güç oluşturmak için iyi asanalardır.

Şimdi İncele! Hemen Sipariş Ver!

Yoga Esnekliği Artırır

Zamanla ve azalan aktivite ile kaslar esnekliklerinin bir kısmını kaybederler. Bu da ayakkabılarınızın bağcıklarını bağlamak gibi günlük işlerini bile zorlaştırabilir. Esnekliği azalmış olanlar için, yoga kemeriyle veya kemersiz Paschimottanasana (Oturarak Öne Eğime) denenebilir. Omurgaya esneklik kazandırmak için kedi ve inek duruşları zorlamayacak asanalardır. Kalça fleksör kaslarını açmak için Anjaneyasana (Hamle Pozu) ve tüm kasları uzatmak için ağaç pozu veya yandan bükülen dağ pozu (side bending mountain pose) duruşları ile çalışılabilir.

yaşlanma sürecinde yoga

Dengeyi İyileştirir

Bozulmuş denge, 65 yaş üstü kişiler arasında yaygındır. Yaşlanma ile birlikte denge sorunları artabilir ve ciddi yaralanmalara neden olan düşme tehlikelerine de yol açabilir. Yoga da denge duruşları uygulamak, yürürken ve ayakta dururken vücudu stabilize eden kasları güçlendirmeye yardımcı olabilir. Kişiye bağlı olarak ağaç pozu, yan plank ve yarım ay pozları gibi yoga duruşları daha iyi bir denge oluşturmaya yardımcı olur. Başlangıç aşamalarında tek ayak üzerinde dengelemeyi zor bulanlar duvardan destek alarak da bu pozları yapabilirler.

Ağrıları Hafifletir

Araştırmalar; yoganın iltihap ve stresten kaynaklanan ağrı ve tutulmalar da dahil olmak üzere kronik ağrı türlerinin tedavisinde etkili olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte yoga, genel gerginliğin azaltılmasına da yardımcı olur. Özellikle kobra pozu ve çocuk pozu, sırt ağrılarını hafifletmeye yardımcı olan duruşlardır. Baddha konasana, kalça ağrıları için etkili olabilir. Uttanasana ise omurgada ve hamstringlerde esnekliği arttırarak beldeki ağrıları gidermektedir.

Daha Güçlü Kemikler Geliştirir

Kemik yoğunluğunun azalması, yaşlanma. süreci ile birlikte ileri yaştaki yetişkinlerin en büyük endişelerinin başında gelir. Araştırmalar, yoganın kemik erimesi veya düşük kemik yoğunluğu olanlar da dahil olmak üzere kemik kaybı yaşayan kişilerde kemik yoğunluğunu iyileştirdiğini kanıtlamıştır. Yoga, kemiklere baskı uygulamak için zıt kas gruplarını ve yerçekimini kullanır. Bu da kemiklerin büyümesini sağlayan hücrelerin üretimini artırır. Üçgen, Savaşçı I, Savaşçı II ve plank pozları karşıt kas gruplarını çalıştıran duruşlardır.

Hafızayı ve Konsantrasyonu Artırır

Yaşlandıkça beyinde meydana gelen değişiklikler, bazı ileri yaştaki kişilerinden konsantrasyon ve çoklu görev yerine getirmelerinde zorluklar yaratır. Pranayama ve meditasyon gibi yoga teknikleri konsantrasyonu ve hafızayı geliştirmek için beyni ve sinir sistemini uyarır. Pranayamada nefese odaklanmak zihnin sakin kalmasına ve sinir sisteminin rahat bir duruma girmesine izin verir. Ayrıca meditasyon da zihni sakinleştirir ve düzenli uygulandığından dikkat dağıtıcı düşüncelerden uzak tutmaya yardımcı olur. A.B.D. ve Avrupa’da Alzheimer teşhisi konmuş kişilere hafızayı güçlendirmek ve hastalığın etkilerini yavaşlatmak için yoga ve meditasyon pratikleri reçete olarak verilmektedir.

yoga, yoganın faydaları

Ruh Halini Güçlü Kılar

Yaş ilerledikçe bazı kişiler yalnızlık ve tecrit duyguları yaşarlar. Bir yoga eğitimine katılmak sosyal alanda da aktif olmak için harika bir yol olabilir. Bununla birlikte yoganın ruh halini iyileştirdiğini ve güçlendirdiğini hepimiz biliyoruz. Kobra pozu, yay pozu ve köprü pozu gibi kalbi açan duruşlar depresyona girmeye meyilli bireylerde olumlu bir ruh hali geliştirmektedir. Asana, pranayama ve meditasyon yapmak, genel olarak kaygıyı azaltarak daha iyi bir ruh hali ve enerji verir.

Yoga bizi her yaşta iyileştirme ve dönüştürme gücüne sahiptir. Ancak yine de ileri yaştaki kişilerin egzersizlere ve eğitimlere başlamadan önce doktorlarına danışması her zaman iyi bir fikirdir.

Namaste 🙏🏻Sevgiyle

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir