fbpx

VIRABHADRASANA: YOGANIN YAŞAYAN EFSANESİ

Yogiler şiddet içermeyen yollarıyla tanınırlar. Ancak yoganın en popüler duruşları “Virabhadrasana” yani “Savaşçı Pozu”nun adının nereden geldiğini hepiniz merak ediyorsunuzdur. Hint yoga geleneğinde, beş pozdan oluşan savaşçı pozlarına Virabhadrasana serisi veya Vira pozları denir. Vira “kahraman”, Bhadra “uğurlu” ve asana da bildiğiniz üzere “duruş” anlamına gelir. Hepsi genellikle birlikte sıralanan ve genellikle vinyasa tarzı sınıflara değiştirilmiş güneşi selamlama ritüellerine de dahil edilen ayakta pozlardır. Savaşçı pozları; bedenlerimizi, kalplerimizi ve zihinlerimizi güçlendirir ve rahatlatır. Bu pozlar adlarını, Shiva tarafından yaratılan efsanevi savaşçı Virabhadra’dan almıştır. Gelin hem Virabhadra efsanesini hem de yoganın en popüler duruşları Virabhadrasana serisini birlikte inceleyelim.

(Savaşçı) Virabhadra Efsanesi
Virabhadra

Virabhadrasana pozlarının nereden geldiğini daha iyi anlamanız amacıyla yogik mitolojideki yerinden bahsedelim.

Yogik mitolojiye göre Shiva, Shakti adında genç bir kadına tutkuyla aşık oldu. Ancak Sati’nin babası Daksha, bu ilişkiyi onaylamadı. Buna ragmen Shiva ve Shakti evlendiler ve Himalaya’nın zirveleri arasında birlikte yaşama başladılar. Shakti’nin babası Daksha, bu evliliğe saygısızlığını göstermek amacıyla sarayında bir tören düzenledi. Shiva ve Shakti dışında da herkesi bu törene davet etti. Shiva, kayınpederinin bencil ve saygısız davranışları umursamadı. Ancak Shakti babasıyla yüzleşmek için partiye gitti. Shakti törene gittiğinde babası Daksha tarafından herkesin önünde aşağılayıcı hakaretlera maruz kaldı. Bu aşağılanmalar ile kedere boğulan Shakti, kendi canını almaya karar verdi. Hikayenin bir versiyonunda Shakti’nin vücudunu tören ateşine attığı, diğer bir versiyonda ise Shakti’nin güçlü bir yogik nefesi alması ile birlikte bedeninin alevler içinde kaldığı anlatılır.

Karısının ölüm haberiyle öfkelenen Shiva, saçından bir tel kopardı ve Virabhadra’yı yarattı. Virabhadra kaslı, bin kollu, üç gözü olan, başında yılanlardan oluşan bir çelenk taşıyan, gözleri ve saçlarında alevler olan devasa bir varlıktı. Shiva, Virabhadra’ya Daksha dahil törendeki herkesi öldürmesini emretti. Virabhadra ilk duruşu (Savaşçı I) ile törene elinde iki kılıçla girdi. Hedefi Daksha’yı gördü ve ikinci duruşuna (Savaşçı II) girerek saldırıya hazırlandı. Virabhadra son duruşu (Savaşçı III) ile Daksha’yı ve törendeki herkesi kılıçlarıyla öldürmeye başladı. Kısa bir süre sonra Shiva törene indi ve yaptıklarının sonuçlarını kabul etti. Virabhadra’ya geri çekilmesini emretti. Virabhadra geri çekilirken “Ters Savaşçı” duruşunu aldı, sonrasında Shiva’nın önünde saygıyla eğildi (Mütevazı Savaşçı). Shiva, törendeki herkesi şifalandırarak herkesi hayata tekrar döndürdü ve bu eylemini düzeltti.

Metaforu Anlamak

Hikaye size acımasız görünebilir. Ancak burada Virabharasana’nın temellerini anlıyoruz. Virabhadra’nın savaşı duygusal savaşlarımız için bir metafor görevi görüyor. Olumsuz duyguları çoğu kez gözümüzden kaçırırız. Yaşadığımız olaylar sonucu öfke, kıskançlık, küskünlük veya endişe gibi tamamen doğal insan tepkileri ile gün boyunca arkadaşlarımızla, ailemizle, iş ortaklarımızla veya patronlarımızla savaş halinde oluruz. Yogiler olarak bu tarz duyguları hayatımızdan silmeyiz çünkü bunlar normal duygulardır. Kendimizdeki ve başkalarındaki iyiyi, kötüyü ve çirkini kabul etmeyi öğreniriz. Bir “yogi” olmak, kalıcı olarak mutlu bir aşk durumunda yaşamak veya olumsuz her şeyi silmekle ya da görmemekle ilgili değildir. İnsan duygularının farkındalıksız ve karmaşık dünyasındaki her şeyi kabul edip; sevgi, bağışlama ve merhamet duyguları ile yaşayınca gerçek birer yogi oluyoruz.

OmSiva Yoga Matları
Yoga Savaşçı Pozları / Virabhadra Duruşları Nelerdir?

Hatha yoga asana gruplarından olan Savaşçı Pozları, yazımızın ilk paragrafında da değindiğimiz üzere Vira “kahraman”, Bhadra “uğurlu” ve asana “duruş” anlamlarına gelen kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Bu birleşim ile Virabhadrasana “Uğurlu Kahramanca Duruşlar” olarak tercüme edilebilir. Savaşçı pozlarının tümü, geniş bir duru ve uzanmış kollarla ayakta yapılan pozlardır. Genellik birlikte sıralanırlar, ancak ayrı ayrı da yapabilirsiniz.

Ayakta duruşlardan oluşan bu pozların kökenleri Hint Dövüş Sanatı Kalarippayattu’dan geldiği düşünülmektedir. Popülaritesini ise 20. Yüzyılın başlarında fiziksel kültür ve spor ile de ilgilenen Krishnamacharya sayesinde kazanmıştır. Krishnamacharya öğrencileri Indra Devi, K.Pattabi Jois ve BKS Iyengar tarafından da popülerleştirildi. 5 savaşçı pozunu birlikte inceleyelim.

Virabhadrasana I / Savaşçı I / Warrior Pose I

virabhadrasana - yoga savaşçı pozu I
Virabhadrasana I / Savaşçı Pozu I

Dağ pozundan sol bacağınızla geriye doğru büyük bir adım atın, sol ayak parmaklarınızı yaklaşık 45 derece sol ön köşeye doğru çevirirken ayak tabanınızı yere tam olarak yerleştirin. Ayaklar kalça genişliğinde açık kalmalıdır. Sağ dizinizi sağ bileğin üzerine gelecek şekilde bükün ve gövdenizi matın önüne doğru çevirin. Pelvik tabanı olması gereken kilit pozisyonuna yerleştirin ve kollarınızı bir savaşçı misali güçlü bir şekilde gökyüzüne doğru uzatın.

Savaşçı I Pozu Faydaları

  • Üst bacak kaslarını, ayaklarınızı, ayak bileklerinizi, kalça kaslarınızı ve uyluk kaslarını güçlendirir.
  • Göğüs kafesini ve psoas kaslarını esnetir.
  • Çekirdek gücünü artırır.
  • Zihinsel olarak odaklanmayı, konsantrasyonu ve beden farkındalığını destekler.
  • Duygusal düzeyde güçlendirici bir pozdur. Cesaret, zafer ve erdem gibi duyguları ateşler. Aynı zamanda hayatın zorluklarını, egoyu ve öfkeyi yenmek için şefkat ve cesaret dolu bir kalbi teşvik eder.
Virabhadrasana II / Savaşçı II / Warrior Pose II
virabhadrasana - yoga savaşçı pozu II
Virabhadrasana II / Savaşçı II

Dağ pozundan sol bacağınızla geriye doğru büyük bir adım atın, sol ayak parmaklarınızı matın sol kenarına doğru 90 derece açıyla çevirirken ayağınızın dış kenarını yere tam olarak yerleştirin. Ayaklar kişinin bacak açıklığına göre yaklaşık 1 m ya da biraz daha fazla açılır. Sağ ayak sağa doğru 90 derece açıyla dönükken sağ diz sağ bilekle hizalı olmalıdır. Kollar omuz hizasına ve avuç içleri aşağıya bakacak şekilde yere parallel uzanmalıdır. Bakışlarınızı sağ el üzerinden sonsuzluğa odaklayın. Bu pozda 30 ile 60 saniye kadar kalabilirsiniz. Sonra tekrar tadasana duruşuna geçerek diğer tarafa uygulayın.

Savaşçı II Pozu Faydaları

  • Uyluk, bacak, kalça kaslarını güçlendirir.
  • Kollarınızı, omuzlarınızı ve kalçalarınızı güçlendirirken aynı şekilde güzelleştirir.
  • Bedene güç ve dayanıklılık getirir.
  • Çekirdek gücünü artırır.
  • Zihni güçlendirir ve üstün bir konsantrasyon oluşturur.
  • İçsel güç sağlar.
  • Bu asana hayatınızdaki tüm zorlukları ve çabalamaları kolaylıkla atlatmanız için doğru bir bakış açısı, cesaret ve güç geliştirir.
  • İç dünyanızdaki ve çevrenizdeki her şeyi net bir şekilde görmenizi sağlar.
Virabhadrasana III / Savaşçı III / Warrior Pose III
virabhadrasana - yoga savaşçı pozu III
Virabhadrasana III / Savaşçı III

Savaşçı I ile poza başlayın. Elleri aynı şekilde kalçalara getirin. Ağırlığınızı ayağınıza vermek için öne eğilin. Gövdenizi yere paralel konumuna getirdiğiniz gibi sağ bacağınızı da aynı şekilde düzgün bir şekilde kaldırın. Sonunda hem gövde hem de sağ bacak yere paralel şekilde olacak. Bakışlarınız yere doğru baksın ki boyun ve omurga rahatlasın. Bu pozda 30 ile 60 saniye kaldıktan sonra diğer şekilde tekrarlayın.

Savaşçı III Pozu Faydaları

  • Çekirdek ve dengeleyici kasları güçlendirir.
  • Bacak, omuz, kol ve omurgayı çalıştırır.
  • Omuzlar, bacak kasları, baldırları ve ayak bileklerini güçlendirir.
  • Ağırlığınızı tek ayak üzerinde dengelerken stres ve baskı altında nasıl sakin ve serin kalacağınızı keşfedersiniz.
  • Fiziksel, zihinsel ve ruhsal dengeyi sağlar.
  • Bedeninize ve ruhunuza zarafet ve cesaret getirir.
  • Odaklanmayı, konsantrasyonu ve farkındalığı güçlendirir.
  • Büyük zorlukları ve olumsuz duyguları güçlü yönlere ve pozitif duygulara nasıl dönüştüreceğimizi öğretir.
  • Tek ayak üzerinde iyi bir denge sağlamak güç, inanç, cesaret ve alçakgönüllülük duygularını kazandırır.
Viparita Virabhadrasana / Ters Savaşçı / Reverse Warrior Pose
virabhadrasana - yoga ters savaşçı pozu yoga reverse warrior
Viparita Virabhadrasana / Ters Savaşçı

İkinci Savaşçı Pozu’ndan giriş yapın. Sağ diz bükülü ise sol el sol bacağın üzerine gelsin ve sağ kolu başın üzerinden sol tarafa doğru uzatın.

Ters Savaşçı Pozu Faydaları

  • Hilal Duruşu veya Gururlu Savaşçı olarak da bilinen bu asana, yan gövde ile birlikte kalçaları, omurgayı, göğsü ve iç uylukları derinden esnetir.
  • Karın, interkostal, boyun, kol ve psoas kaslarını güçlendirir.
  • Kan akışını artırarak zihninizi sakinleştirir ve üst bedendeki gerilimi serbest bırakır.
  • Ters Savaşçı günlük uygulandığında duygusal ve zihinsel olarak güç, azim, özsaygı ve güzellik katmanın harika bir yoludur.
  • Hayatın zorluklarının üstesinden kolaylıkla ve zarafetle geçme yeteneğinizi destekler.
Baddha Virabhadrasana / Mütevazı Savaşçı / Humble Warrior Pose
virabhadrasana - yoga mütevazı savaşçı pozu yoga humble warrior pose
Baddha Virabhadrasana / Mütevazı Savaşçı

Savaşçı I varyasyonu olan bu pozda ellerinizi bedeninizin arkasında kenetleyin. Gövdenizi öne iç uyluğunuzun içine doğru eğin. Kollarınızı başınız üzerinden kaldırın. Bu pozda özellikle boyun ve yüz kaslarınızı gevşetmeye çalışın.

Mütevazı Savaşçı Pozu Faydaları

  • Yogadaki zor pozlardan biri olsa da tüm vücudunuzu çalıştırıp, güçlendirir.
  • Omuzlarınızı, gösünüzü, kollarınızı ve kalçalarınızı esnetir.
  • Bacak, uyluk, baldır, karın ve kalça kaslarınız ile sırtınızı güçlendirir.
  • Beden ve zihin farkındalığı oluşturur.
  • Topraklanmışlık duygusu yaratır.
  • Duygusal olarak bu asana kırılganlığı, alçakgönüllülüğü, kabulü ve daha yüksek bir güce teslim olma duygusunu teşvik eder.
  • Yere derinden eğilmek gururun, yargıların ve beklentilerin teslimiyetini destekler.
  • Enerjinizi uyandırır ve hem fiziksel, hem ruhsal, hem de zihinsel güçlü bir enerji akışı sağlar.

Savaşçı pozlarını vinyasa ile birbirine bağlayarak günlük yoga pratiklerinizi dizayn edebilirsiniz. Vinyasa yoga hakkında detaylı bilgi için tıklayın ve “VİNYASA YOGA’NIN BİLİM DESTEKLİ 14 FAYDASI” adlı yazımızı mutlaka okuyun 🙂

Savaşçı pozları yoganın en önemli asanaları yer almaları ile birlikte güç, esneklik ve denge oluturan güçlü yoga pozlarıdır. Korkularınızı, endişelerinizi aşmanıza ve içsek gücünüze geçmenize yardımcı olurlar. Zihinsel odaklanma, konsantrasyon, kararlılık ve azim kazanmanın harika bir yoludur. Hadi o zaman matlara 😊 yoga yapmaya!

Namaste 🙏🏼 Sevgiyle!

VIRABHADRASANA: YOGANIN YAŞAYAN EFSANESİ” için bir yorum

  • Mart 16, 2023 tarihinde, saat 23:59
    Permalink

    Cok guzel bir çalışma olmuş .Su siralar bubilgiyi ariyordum çünkü bu seriyi yapiyorum ama olarak fiziksel olarak neye iyi gelir bilmiyordum.Tesekkurler

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir