fbpx

Nefes Hayattır! Yaşam Kalitenizi Belirleyin!

Nefesimizin yaşamımızın kaynağı olduğunun ne kadar farkındayız? Nefes Hayattır, Nefes Yaşam Kaynağıdır!

Dünyaya gözlerimizi açtığımız anda ilk refleksimiz ağlayarak nefes almaya çalışmak olur. Son nefesimizi vererek de bu dünyadan göç ederiz. Bir başka anlatımla; nefes doğumla ölüm arasında bizi yaşama bağlayan ipin ta kendisidir.

Birçok inanışta hayatımız boyunca alıp vereceğimiz nefesin sayısının doğduğumuz anda belli olduğu söylenir. Öyleyse nefesimizi kontrol ederek nasıl ve ne kadar yaşayabilceğimizi seçebilir miyiz? Biçilen ömrü bilemem ama nasıl yaşayabileceğimizin ve yaşam kalitemizi belirlemenin bizim elimizde olduğu kesin!!!

Doğru Solunum

Solunum otonom bir hareket olduğundan dolayı çoğumuz alıp verdiğimiz nefesin farkında bile değiliz. Önemsemiyoruz! Çünkü nasıl olsa bedenimiz refleks olarak benimsemiş bu hareketi. Ancak unutmamalıyız ki, solunum aynı zamanda kontrol edilebilir bir harekettir! Nefesimizi ne kadar verimli kullanabilirsek o kadar sağlıklı ve mutlu yaşarız!

Doğru solunum, bize güzel bir cilt, ahenkli bir ses tonu kazandırırken; hastalıklardan korunarak bağışıklık sistemimizi güçlendirmemize yardımcı olur. Metabolizmamızı düzene sokar, hatta belki inanmayacaksınız ama karın kası yapmamıza bile yardım eder. İnternette, kurslarda, kitaplarda sayısız solunum türü ile karşılaşabilirsiniz. Hepsinin faydası başkadır. Bazıları spesifik durumlarda kullanılırken bazıları nefes alıp verme alışkanlığımızın nasıl olması gerektiğini anlatır. İşte biz de bu yazımızda normal solunumun nasıl olması gerektiğine değineceğiz.

Öncelikle nefes alma-nefes tutma-nefes verme olmak üzere solunumun 3 aşaması olduğunu ve bunlardan en önemlisinin nefes verme olduğunu bilmeliyiz. Aslında olay çok basittir. Ne kadar fazla karbondiyoksiti ciğerlerimizden dışarı atabilirsek oksijen girişi için o kadar büyük hacim yaratabiliriz.

Bir diğer önemli konu ise bütüncül solunum yapabilmektir. Ciğerlerimizi %100 kapasiteli kullanabilmek adına diyafram, göğüs kafesi ve köprücük kemiği solunumlarımızı tamamlamalıyız. Özellikle diyafram kullanarak alacağımız nefes ile ciğerlerimizin %70’e kadar kapasitesini kullanabilir hale gelebiliriz. Aynı zamanda diyafram solunumu zihnimizi de kontrol edebilmemize yardımcı olur.

Hangimiz stresten şikayetçi değil ki?

Kaçımızın gece uykuları çok düzenli ve sabah kalktığında kendini yenilenmiş ve uykusunu tam olarak almış hissediyor?

Bu durumu değiştirmek hiç de güç değil. gece yatmadan önce yapacağınız nefes egzersizleri kaygı ve korkularınızı gidermeye yardımcı olurken bebekler gibi bir uyku çekmenizi sağlar. Dahası da var; uyandığınızda o kaygı ve korkularla nasıl başa çıkabileceğiniz konusunda size fikirler üretecek sakin ve çözüm getirebilen dengeli bir zihinle yaşamınıza yön verebilirsiniz.

Zihnimize şu cümleyi iyice yerleştirelim : NEFES HAYATTIR!

Nadiye Gülkan Türkdoğru

OmSiva Yoga Okulu

Ataşehir