fbpx

Hangi Yoga Stili Sana Daha Uygun?

Günümüze ne kadar zaman önceden geldiği bilinmese de, özellikle Indus Vadisi Uygarlığı araştırmalarında ve kazılarında çıkan bulgulara göre yaklaşık 7000 yıllık bir geçmişe sahip olan yoga, günümüzün en keyif veren aktivitelerinden biri haline geldi. Ancak yeni başlayanlar için bir aktivite olarak görülse de yoga aslında beden ve ruhun bir bütün olmasını sağlayan bir felsefedir. Yoga, fiziksel anlamda güç ve sağlık kazandıran aynı zamanda da ruhsal gelişimimizi sağlayan ve zihnimizin sağlığını dengede tutan bir yaşam tarzıdır. Peki yoga yaparken yogayı gerçekten hissediyor musunuz? Hangi yoga stili sana daha uygun biliyor musun?

Hayatımızı güzelleştiren bu yaşam tarzının farklı türlerini duyuyor olabilirsiniz. Özellikle yeni başlayacaklarımız için kafa karıştıran “Hangi yoga stili benim için daha uygun olur?” sorusu devamlı kendinize sorduğunuzu duyuyor gibiyiz… Yogaya yeni başlamış ve hala devam edenler için de yoga stilleri konusunda bilgi veren bu yazımızda kafanızı karıştıran o sorunun cevabını bulabilecek ve yogaya başlamaya hazır olacaksınız.

Hangi Yoga Stili?

Yoganın özü insanı bir bütün olarak görmek ve hem fiziksel hem ruhsal hem de zihinsel gelişimi sağlamak olsa da farklı bedensel ihtiyaçlar ve ruhsal durumlar için poz pratiklerine ve içeriklerine göre farklılaşmaktadır. Hayatında ilk defa bir yoga dersine katılan biri de felsefeyi ve özü daha yeni tanımaya başladığı için zevkine uygun olmamasından dolayı yogayı daha başında tamamen hayatından çıkartabilir. Ancak bedenin ihtiyaçları her gün değişmekte, aynı şekilde ruh ve zihin de her gün farklı durumlarda olabilmektedir. İşte bu farklı zamanlarda farklı pratiklerin içeriklerini bilerek harmanlamak iyi bir yoga pratiğinin temelini oluşturmaktadır. Öncelikle yogaya başlarken kendinize ilk sormanız gereken soru şu: “Yoganın ritmi ile ne bekliyorum?”

Ter atmak ve sınırları zorlamak mı istiyorsunuz? Yoksa sakinleşerek derinleşmek ve iç dünyanıza kısa bir yolculuk mu yapmak istiyorsunuz? Vinyasa Yoga ter atmanızı sağlarken, Hatha Yoga ise daha yavaş tempolu ve vücudu oldukça geliştiren bir yoga stilidir. Bunları birde diğer stillerle birlikte tek tek ele alalım:

Vinyasa Yoga

En yaygın yoga stillerinden biri olan Vinyasa Yoga, nefes ile senkronize edilen hareketlerden oluşmaktadır. Tek nefes tek harekete bağlı olduğu için yüksek tempoludur. Yoga eğitmeni bu stilde nefes ile bir pozdan diğerine geçilen akışkan bir koreografi uygulatır. Bu koreografi kolaydan zora doğru bir akışta ilerler. Sonrasında meditasyon da yapılabilir.

Ashtanga Yoga

Disiplinden ve iyi ter atmaktan hoşlanıyorsanız Ashtanga Yoga tam sizin için… Fiziksel olarak zorlayıcı olan stil, vücudu arındırmak, farkındalığı uyandırmak, evren ile bir olmak ve yapan kişinin en yüksek kademeye çıkmasına yardımcı olan sistemsel basamaklardan oluşmaktadır. Nefes ve pozlarla kan dolaşımını hızlandırarak, vücut ısısını yükselten ve toksinlerden arındıran stilde senkronizasyon çok önemlidir. İyi bir senkronizasyonda bedeninizi ve ruhunuzu en uç noktalarına kadar hissederken evrenle bir olmanın muhteşem duygusunu yaşayabilirsiniz.

Hatha Yoga

Ashtanga, Vinyasa, Iyengar gibi yoga stillerinin de temeli olan Hatha Yoga, yoganın klasiği olarak kabul edilir. Birçok yoga stili Hatha Yoga’nın prensipleri ile gelişmiştir. Bedenin ve zihnin dengelenmesini amaçlayan stilde vücudun özellikle büyük kas gruplarını çalıştırmaktadır. Vücudu ileri düzeyde geliştiriyor olsa da güç gerektiren ve ter döktüren bir stil değildir. Vinyasa ve Ashtanga stillerine göre daha yavaş tempoludur. Özellikle yogaya yeni başlayanlar için idealdir.

Hangi Yoga Stili

Yin Yoga

Kaslarınızı iyi geliştirmek ve mükemmel bir esneklikte vücuda sahip olmak istiyorsanız Yin Yoga sizin stiliniz! Yin Yoga, pozlarda uzun süre kalarak bağ dokularını geliştirir ve kasların esnemesini sağlar. Enerjiyi dengeleyip, fiziksel ve mental dinlenme sağlayan pasif bir yoga stilidir. Yoğun bir tempodan uzaklaşmak için iyi bir seçimdir.

Bikram Yoga

Diğer adıyla Sıcak Yoga olarak bilinen ve son zamanların en popüler yoga türlerinden biri haline gelen Bikram Yoga, 40 derece sıcaklıkta 26 adet pozun birbiri ardına uygulanması ile yapılır. Amaç, asanalar ve sıcaklık ile bağ dokuların kolayca esnetilmesi ve vücudun toksinlerden arındırılmasıdır. Aynı zamanda uygulanan pratikler yüksek sıcaklık ile birleştirilerek ruhun arınmasını hedefler. Bolca ter atmak istiyorsanız ve rutin bir pratikten hoşlanıyorsan Bikram Yoga’yı mutlaka denemelisiniz.

Kundalini Yoga

Kundalini, omurganın tabanında sarmal halde bulunan temel enerji gücünü temsil eder. Kundalini Yoga ise yapılan tanımdan da anlaşılacağı üzere bu enerji noktasından güç alan bir yoga türüdür. Meditasyon ağırlıklı yoga türünde enerji çakralarının en üst seviyeye çıkarılması hedeflenir. Diğer adıyla “Farkındalık Yogası” olarak bilinen bu stil; beden, ruh ve zihin üzerinde bir bütün olarak çalışır. Spiritüel bir deneyim yaşamak istiyorsanız Kundalini Yoga ile tanışmak için vakit kaybetmemelisiniz.

Iyengar Yoga

Önde gelen yoga üstatlarından B.K.S. Iyengar (1918-2014) tarafından “Hatha Yoga”nın temel prensipleri ile geliştirilmiş olan bir stildir. Iyengar Yoga’da bol bol yardımcı malzeme kullanılarak her pozun tam bir hassasiyet içinde uygulanması ile en mükemmel hale getirilmesi amaçlanır. Pozlarda bazen birkaç dakika bazen daha uzun süre bile kalınabilir. Bu stil, kişiye güç ve esneklik kazandırırken diğer taraftan farkındalığını artırır ve iradesini güçlendirir.

Yoga Stillerini Nasıl Öğrenirim?

Tüm bu yoga stillerini belli standartlarda ve prensiplerde düzenlenmiş kaliteli eğitimlerde bulabilirsiniz. Tüm yoga stillerini öğrenmek istiyorsanız 200 saat ve 300 saat ayrı ayrı programlardan oluşan eğitimlere katılmalısınız. Bu eğitimler “Yoga Eğitmenlik Eğitimi” olarak karşınıza çıksa da sadece eğitmenlik yapmak isteyenler değil yoganın felsefesini öğrenmek ve hayatına katmak isteyen herkes katılabilmektedir. Bu katılacağınız eğitimlerde özellikle Yoga Alliance onaylı okullar ve eğitmenler tarafından verilmesi dikkat etmeniz gereken en önemli noktadır.

Yoga’nın doğduğu Hindistan’da eğitim almış ve Yoga Alliance onaylı eğitmenlerimiz ile katılabileceğiniz yoga uzmanlık eğitimlerimize aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Hangi Yoga Stili
Hangi Yoga Stili

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir