fbpx

BAHAR AYLARI YOGA İÇİN NEDEN ÖNEMİDİR?

İçimizi ısıtmaya başlayan güneş, açan çiçekler, ılık rüzgarlar ve kısalan geceler… Kış başka bir güzeldir ancak baharın gelişi bambaşkadır. Bahar, yenilenmedir. Bahar ile birlikte doğa kabuğunu atar, rengarenk bir dünyayı getirir. Kendini yeniler. Yeni bir döngünün kapıları aralanır. Doğa bize yenilenmeyi hatırlatıyorken bahara merhaba demeye hazır mısınız? Tazelenmiş enerjiyle doğa ve evren ile bir olup bedeniniz, zihniniz ve ruhunuzda dönüşüme girmeye hazır mısınız? O zaman başlayalım.

Bahar Yogası Nedir?

Yoga; bedeniniz, zihniniz ve ruhunuz ile bütün olmanızı sağlayan çalışmaları kapsar. Birbirinden farklı yoga türleri olsa da temel amaç, ana odaklanmak ve yaşamaktır. Anı yaşadığımız ve hissettiğimiz zaman iç dünyamız yani ruhumuz ile bağlantıya geçebilir, özsevgiyi hissedebilir ve evrenle uyum içinde yaşayabiliriz.

Doğanın kendini yenileyişini sağlayan bahar mevsiminin ise yoga için önemi ayrıdır. Baharın gelişi ile yogada doğanın yenilenmesi gibi insanın da kendisini yenilenmesini hedefler. Yogadaki nefes ve asanalar bu hedefe uygun olarak şekillenir. Bahar yogası ile mevsimin doğada yarattığı değişimleri bedeniniz, zihniniz ve ruhunuza da yansıtabilirsiniz.

Bahar Yogasının Faydaları Nelerdir?

bahar yogası

Her gün sadece 15 dakika uygulayacağınız bahar yogası hareketleri;

  • Bedenin kendini yenilemesini sağlar.
  • Her güne pozitif ve zinde başlamanıza yardımcı olur.
  • Bedeninizdeki kasları esnetir, rahatlamanızı sağlar.
  • Duruşunuzu düzeltir.
  • Güçlü bir bedene ve zihne sahip olmanızı sağlar.
  • Zihninizi olumsuz düşüncelerden kurtarır.
  • Vücudu toksinlerden arındırır.
  • Ruh ve zihin dengesinin oluşmasını sağlar.

Bahar Yogası Hareketleri Nelerdir?

yoga, bahar

Bahar yogası ile baharı ve değişimi kucaklarken özellikle hatha ve vinyasa duruşları ile güneşe selam serileri yani surya namaskara, denge duruşları, ters duruşlar, arkaya eğilme pozları, ayakta yapılan asanalar olmazsa olmaz duruşlar arasındadır. Bunları takiben bedeninizi dengeleyecek ve enerji akışınızı sağlayacak sirsasana, bakasana, adho mukha vrksasana, bandhasana, garudasana duruşlarını deneyimleyebilirsiniz.

Pratiklerinizin başında veya sonunda kapalabhati ve bhastrika nefes çalışmaları ya da uddiyana bandha ve agni sara çalışmaları uygulamanız büyük fayda sağlar. Ayrıca burgular ve karın güçlendirici asanalar yapmak pratikleriniz de sizi bir adım ileriye götürecektir. Bunlarla birlikte özellikle Yin Yoga çalışmalarına ağırlık vermelisiniz. Yin Yoga uygulamaları ile sonbahar ve kış aylarında daha yağlı ve protein ağırlıklı beslenmeden dolayı zorlanan karaciğer ve safra kesenizi rahatlatmaya yardımcı olacaktır.

İlkbaharda denge çok önemlidir. Bedenimizi ve zihnimizi dengeleyici bu asanalar ile değişimi kabul edip, yenilenerek bahara güzel bir başlangıç yapabiliriz. Bahar ve yaz aylarında yoga yaparken evinizde bile olsanız açık havayı tercih etmeniz veya imkanınız var ise doğada çimlere basarak deneyimlemeniz enerjinizi daha da yükseltecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir