fbpx

ASHTANGA YOGA NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

20. yüzyılda Hindistan’ın Mysore şehrinde yaşayan Sri K.Pttabhi Jois geleneksel Hatha Yoga’nın modern bir formu olan Ashtanga Yoga tarzını tanıtmaya başladı. Jois, sistemi hocası Tirumalai Krishnamacharya’dan öğrenmiştir. Aslına bakarsak bu tarzın kökenleri Vaman Rishi tarafından yazılmış olan Yoga Korunta adlı eski yazıtlara dayanmaktadır. Ve Krishnamacharya’ya bu yoga tarzı hocası Rama Mohan Bramachari tarafından aktarılmıştır. Power yoganın birçok yan stilini ortaya çıkaran Ashtanga Vinyasa Yoga tarzının derinliklerine hep birlikte inelim.

Ashtanga Yoga’nın Temelleri

Ashtanga Yoga resim

Bu yoga tarzında nefes ile hareketler eşleşerek birbirini izleyen asanalar serisini oluşturmaktadır. Ashtanga Yoga’nın üç temel noktası vardır:

NEFES: Metodun uygulanırken serbest bir şekilde doğal ritimde nefes uygulanır. Bu nefes sesli bir nefestir. Odaklandığımızda nefes doğal ritmindeyken ses telleri arasından geçerek titreşim yaratır. Bu titreşim burun ve sinüs boşluklarından büyüyerek sese dönüşür. Ses aynı bir dalga sesine benzemektedir. Ancak bu sistemde yapılabilecek en büyük hata bu sesli nefesi alıp vermek için boğazı zorlamaktır. Bunu yapmak yerine doğal ritme odaklanmalı ve tüm solunum yolları ile yüz ve boğaz kaslarımızı serbest bırakmalıyız.

DRİSHTİ:

Bu methodun en güçlü temelleri arasından yer alan drishti, asanaların içindeyken bakışlarımızı odaklandırdığımız noktalardır.

BANDHALAR:

Bandhalar enerji kilitleridir. Mula (kök), uddiyana (karın) ve jalandhara (boğaz) bandhalarını pratik boyunca uygulayarak kuyruk sokumundaki enerjiyi yönlendirerek pratikler esnasında güç, denge ve hafiflik getirir. Böylece daha az efor sarf ederek hareket ederiz.  Mula Bandha (kök kilidi); yoganın temellerinde ilk bandhadır. Bunu yaparken vinyasa ile pelvis tabanına bağlanılır, sonra onu göğüsümüze doğru yukarı çekeriz. Aynı zamanda mula bandha yogi yaratılışının gerçek kaynağına ulaşmayı amaçlar. Uddiyana Bandha (yukarı akış kilidi); alt karnın içeri ve yukarı doğru çekilmesi aşamasıdır. Mula Bandha aktive edildiğinde doğal olarak oluşmaktadır. Jalandhara Bandha (boğaz kilidi); bu bandha ileri seviye birkaç asana dışında sadece nefes çalışmalarının bir parçası olarak uygulanır. Boğaz çakrası vishuddha’ya bağlanır ve enerji akışını sağlar.

Bu üç bandhayı birlikte kullanmak büyük kilidi açmaktır. Bu kilitler yaşam enerjisini bedende tutar ve açıldıklarına bu enerji akışı tüm bedeninizi sarmaktadır. Aynı şekilde kilitlerin yarattığı enerji, güçsel bir ısı oluşturur ve bu yoğun ısı nefes tutma ile birleştiği zaman farkındalığı uyandırır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi ileri düzeylerde yaratılışın gerçek kaynağına ulaşmayı amaçlar.

Ashtanga Vinyasa’da asanalar birbirinizi izleyen bir sıra içerisinde 6 seride yapılır: 

Birincil Seri: Yoga Chikitsa, sağlık için yoga ve yoga terapisi

İkinci Seri: Nadi Shodhana, sinir sistemi üzerindeki çalışmalar

Üçüncü Seri: Sthira Bhaga (İleri Seviye A),  güç merkezi üzerindeki uygulamalar

Dördüncü Seri (İleri Seviye B)

Beşinci Seri (İleri Seviye C)

Altıncı Seri (İleri Seviye D)

Ashtanga Yoga Faydaları

Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga’nın en önemli özelliği nefes ile hareketlerin koordinasyonu ileri düzey meditasyon hali oluşturmasıdır. Böylece fiziksel, zihinsel ve ruhsal bir arınma yaşarız. Ashtanga Yoga’nın diğer faydalarına değinecek olursak;

  • Kasların ve organların güçlenmesini ve dengede çalışmasını sağlar.
  • Vücuda esneklik kazandırır.
  • Zihni açar.
  • Enerji kanallarını açarak, enerji akışının güçlü bir şekilde yayılmasına ve bunu hissetmemizi sağlar.
  • Pratikler sırasında yüksek düzeyde içsel ısı ve terleme meydana gelir. Bu da toksinlerden ve negatif enerjiden arınmamızı sağlar.
  • Zihni açar.
  • Olumsuzluklardan arındırır ve olumluluklarımızı güçlendirir.
  • Kiloyu dengeler.
  • Uyku problemini ortadan kaldırır. Ashtanga Yoga pratiklerinden sonra rahat ve huzurlu bir uyku çekersiniz.
  • Yorgunluğu giderir ve kişiye canlılık verir.
  • Eklem hareketlerini güçlendirir. Özellikle kronik düzeydeki ağrıları gidermektedir.

Ashtanga Yoga, batıda popular olan vinyasa, flow ve power yoga türlerinin temelini oluşmaktadır. 1948’de Ashtanga Yoga Enstitüsü’nü kuran Sri K.Pttabhi Jois, methodu dünyaya tanıtmıştır. Enstitü’nün bulunduğu Mysore şehrinden dolayı aynı zamanda Mysore stili olarak da anılmaktadır.

Namaste🙏🏼 Sevgiyle!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILARIMIZ:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir